17

‘AIVD ronselt minderjarigen als informant’

Arnoud van Doorn: Onder druk en in ruil voor geld en vakanties, geven minderjarigen AIVD informatie over potentiële Syriëgangers

De AIVD en de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie (CIE) werven in Haagse achterstandswijken minderjarigen als informanten. Dat beweert oud-PVV’er Arnoud van Doorn. Volgens zijn partij, de Partij van de Eenheid, hebben jongeren – de jongste zou vijftien jaar zijn – in ruil voor vakanties en geld de AIVD van informatie voorzien over potentiële Syriëgangers. De PvdE heeft de burgemeester inmiddels om opheldering gevraagd.

Naast vakanties zouden de jongeren bijvoorbeeld ook financiële hulp gekregen bijvoorbeeld bij de betaling van een studie of openstaande boetes. Volgens Van Doorn worden de jongeren geïntimideerd door de diensten. Ze zouden onder druk worden gezet, en wanneer ze hun medewerking willen intrekken, zelfs subtiel bedreigd. Zo krijgen ze bijvoorbeeld te horen dat wanneer ze hun medewerking intrekken, familie en bekenden erachter zullen komen dat ze als informant werkten.

Van Doorn laat op Twitter weten dat de PvdE zich zorgen maakt over ‘ronselen’ van informanten. Een woordvoerster verklaart tegenover de Volkskrant dat de AIVD sowieso nooit ‘ronselt’. Het verstrekken van informatie zou volledig vrijwillig gebeuren. Het werven van minderjarigen spreekt de woordvoerster niet tegen; er is geen leeftijdsgrens. “Maar als we minderjarigen om informatie vragen, gebeurt dat zorgvuldiger dan zorgvuldig. We bouwen extra checks in, nemen het niet licht op”, aldus de woordvoerster.

Toch wordt in de Schilderwijk en de wijken Transvaal en Laakkwartier gesproken over ‘ronselpraktijken’. Ahmed el Hadioui van de Stichting Jongeren4You(th) in de Volkskrant:

Die gastjes hebben veel problemen, weinig perspectief. Voor geld worden ze loopjongens van criminelen of informanten van de diensten.” Hij vindt het niet vreemd dat de overheid minderjarige jongens aanspreekt, omdat zij de doelgroep zijn. Wel ziet hij het als een wanhoopspoging van de overheid, die kennelijk geen andere manier ziet. “Zorgwekkend, want die jongeren kunnen zomaar iemand beschuldigen. Ze overzien de consequenties niet.

De Volkskrant: AIVD ‘werft in Den Haag minderjarigen als informant’

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (17)