Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Akkoord EU-president lukt niet in Berlijn

  •  
09-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
prop.JPG
Europese Unie heeft deze week nog nodig om consensus te bereiken
Er wordt druk gelobbyd in Berlijn om onder de EU-leiders overeenstemming te bereiken over de nieuwe Europese president. Toch lijkt het EU-voorzitter Zweden niet te lukken om al een akkoord te bereiken tijdens de herdenking van de val van de muur.
Het plan was om donderdag een nieuwe EU-top te beleggen waar de nieuwe kandidaat (vermoedelijk de Belgische premier Van Rompuy) unaniem zou worden gekozen. EU-voorzitter Zweden denkt er echter deze week nog niet uit te komen omdat het raadplegen van de EU-regeringsleiders meer tijd kost dan verwacht. Dit zei een Duitse regeringswoordvoerder maandag tegen het persbureau DPA.
Het Zweedse voorzitterschap spreekt over ‘wandelganggesprekken’ in Berlijn die de keuze voor de Europese topfunctie moeten afkaarten, aldus de Volkskrant eerder vandaag. De kandidaat kan dan later in de week tijdens een extra EU-top benoemd worden. De Zweedse premier Reinfeldt voelt niets voor een top waar meerdere kandidaten in de race zijn. ‘Geen bloedvergieten’, zegt een diplomaat.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.