Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Akkoord met Iran over nucleaire activiteiten

  •  
14-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
iran300.jpeg
Iran doet 98% van de voorraad verrijkt uranium van de hand en laat inspecteurs binnen in ruil voor opheffing van de sancties
Er is een akkoord gesloten over het nucleaire programma van Iran, zo meldden diplomaten dinsdagochtend. Er is in totaal 22 maanden onderhandeld door de permanente leden van de VN, Iran en Duitsland.
RTEmagicC_140650fa10.jpg
De Volkskrant schrijft:
Met name het Westen vreest dat het land in het geheim aan een atoombom werkt. Iran heeft dat altijd ontkend en zegt energie te willen opwekken met het kernprogramma. Het land wil nu echter toch een deal sluiten om van de strafmaatregelen af te komen.
Volgens Federica Mogherini, buitenlandcoördinator van de EU, levert dit akkoord een positieve bijdrage aan de wereldvrede. Hij heeft het over ‘een historische dag’. Ook Obama is enthousiast:
Het akkoord garandeert dat elke weg naar zo’n wapen is afgesloten. 
Iran heeft toegezegd 98 procent van zijn bestaande voorraad verrijkt uranium van de hand te doen. het restant kan het land aanwenden voor onderzoek en om energie op te wekken. Verder zullen alle nucleaire activiteiten worden opengesteld voor inspecteurs van de IAEA. In ruil daarvoor zullen uiteindelijk de economische sancties worden opgeheven.
In Iran wordt reikhalzend uitgekeken naar het opheffen van de sancties, zegt Thomas Erdbrink in de Volkskrant :
Mensen hebben maanden, zo niet jaren reikhalzend uitgekeken naar het einde van het sanctie-tijdperk in Iran. Ze hebben door de constante druk van het buitenland minder kansen gekregen, bijvoorbeeld op een baan. Velen zijn naar het buitenland vertrokken om daar een toekomst op te bouwen.
De krant schat op basis van Amerikaanse bronnen dat er zo’n 100 miljard dollar aan buitenlandse tegoeden vrijkomt. Ook zal Iran zijn enorme olie- en gasreserves binnenkort weer kunnen gaan verkopen. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.