12

Akkoord op klimaattop Cancun

Bindend besluit over aantal kleine stappen

Op de klimaattop in Cancun hebben de deelnemende landen een akkoord bereikt.

Dat meldt NRC Handelsblad. Er is onder meer besloten voor de instelling van een klimaatfonds. Verder zijn kleine stappen gezet op een aantal deelonderwerpen, zoals de overdracht van klimaattechnologie van rijke naar arme landen en de bescherming van tropische bossen. Bolivia is het enige land dat zich tegen het akkoord heeft gekeerd, omdat het niet ver genoeg zou gaan.

GroenLinks noemt de uitslag ‘boven verwachting’: “Echte grote stappen bleven uit, maar vergeleken met de lage verwachtingen is het resultaat redelijk ambitieus. Er is goede hoop op een wereldwijd klimaatakkoord bij de volgende klimaattop in Durban. Er zijn goede resultaten gehaald op ontbossing, klimaatfinanciering en heel verrassend een stap naar verlenging van het Kyoto Protocol, hoewel nog onduidelijk is hoe een tweede protocol eruit zou moeten zien. Er ligt nog wel een gapend gat tussen concrete maatregelen voor het terugdringen van CO2-uitstoot en de beoogde doelstelling om de aarde niet met meer dan 2 graden Celsius te laten stijgen.” Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

Vorig jaar in Kopenhagen liep het stuk door de vele ego´s en onwil, dat heeft de VN duidelijk achter zich gelaten. Het vertrouwen is terug. Europa sprak ditmaal met één mond, een volgende keer zal ze ook een leidende rol moeten nemen. De voortgang is te traag. Aan Europa de taak te laten zien dat het anders kan. En dus moeten we lef tonen en onze ambities, zoals een reductiedoel van -30%, gaan implementeren. Wij moeten niet afwachten wat landen als de VS gaan doen, we moeten het goede voorbeeld geven.

Ook Greenpeace reageert positief. De organisatie is blij dat regeringen in Cancun erkennen dat de huidige inspanningen geenszins voldoende zijn om de temperatuurstijging onder de 2 graden te houden. “Het VN proces is niet gekapseisd, de regeringen hebben voor hoop gekozen”, aldus Greenpeace woordvoerder Kees Kodde. “Dat is winst. Regeringen hebben aangetoond dat samenwerking mogelijk is en dat een wereldwijde deal mogelijk is volgend jaar in Durban Zuid-Afrika.”

Voor Nederland heeft Cancun grote gevolgen. Het akkoord bevestigt dat CO2 emissies met 25 tot 40% gereduceerd moeten worden, maar de regering Rutte heeft haar eigen CO2 doelen verlaagd van -30 naar -20 procent. Kees Kodde: “Dit akkoord is een schop onder de kont voor Nederland. Rutte moet gewoon gaan voor -30 procent.”

Het is goed dat in Cancun nu een klimaatfonds is ingesteld dat miljarden zou moeten uitkeren aan ontwikkelingslanden om zich te verdedigen tegen de gevolgen van klimaatverandering en om de bossen te behouden. De belangrijkste zwakte in het akkoord is echter dat onduidelijk blijft waar dat geld vandaan moet komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)