511

AKKOORD OPENGEBROKEN

UPDATE 'Alternatieve plannen voor zorgpremie uitgelekt'

Update De alternatieven voor de inkomensafhankelijke premie zijn uitgelekt. RTL Nieuws meldt vrijdagavond een aantal opties waar VVD en PvdA zich over zouden gaan buigen.


Update 19.15

Volgens RTL wordt onder meer gekeken naar deze alternatieven:

– Het tarief in de tweede en derde schijf gaat in 2014 omhoog van 42 naar 45 procent in plaats van de verlaging naar 38 procent uit het regeerakkoord. De derde schijf gaat voor mensen met een hoger salaris gelden.

– Het kabinet wilde de verlaging van de hypotheekrenteaftrek compenseren met een verlaging van het toptarief van 52 naar 49 procent. Maar deze maatregel gaat niet door.

– Geld dat met de verhoging van de inkomstenbelasting wordt opgehaald, vloeit terug naar de lagere inkomens, onder meer via de algemene heffingskorting. En de arbeidskorting wordt verhoogd voor lage inkomens, maar voor hogere inkomens juist naar nul teruggebracht.

– Er wordt gekeken of er iets gerepareerd kan worden voor ouderen met een klein pensioen.

Update 17.40

De VVD en de PvdA gaan het regeerakkoord openbreken. Dat meldt NOS. De partijen gaan nu verschillende alternatieven doorrekenen voor het omstreden zorgplan. Dat heeft VVD-fractieleider Halbe Zijlstra laten weten.

Het Nibud gaat gewoon verder met de doorrekeningen van de koopkrachtgevolgen van het kabinetsbeleid. Dat heeft het instituut laten weten. Het openbreken van het regeerakkoord verandert hier niets aan.

“Zolang er geen wijziging in beleid is, houden we vast aan de oorspronkelijke opdracht”, aldus het Nibud.

Het instituut heeft van de Tweede Kamer de opdracht gekregen om de gevolgen van de plannen voor de burger te becijferen. Dat schrijft NOS. Het zal met 100 koopkrachtplaatjes voor 100 verschillende huishoudens komen. Maandag hoopt het insituut de cijfers aan de Tweede Kamer aan te kunnen bieden. Wellicht zullen de cijfers op die dag wel al achterhaald zijn.

Update 16.45

Zijlstra heeft van zijn fractie het mandaat gekregen om met de PvdA verder te praten over een aanpassing van het regeerakkoord. Dat zei hij na afloop van fractieberaad vrijdagmiddag. Eerst moeten wel alle varianten die op tafel liggen nog worden doorgerekend. Maandag kan pas een knoop worden doorgehakt. Welke varianten het betreft wilde hij niet zeggen.

Binnen de PvdA-fractie is bezorgdheid ontstaan over de problemen rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat maakte Diederik Samsom na afloop van de fractievergadering bekend. “Wel zijn er zorgen over het politieke probleem dat is ontstaan”, aldus Samsom. Wel zou er ‘veel aanmoediging’ zijn geweest om het probleem op te lossen. Hij heeft goedkeuring van fractie gekregen om samen met de VVD naar een oplossing te zoeken.

Het is nog onbekend welke alternatieven doorgerekend worden. Eén optie zou het volledig schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie zijn. De beoogde nivellering zou dan volledig moeten worden geregeld via de inkomensbelasting. De VVD- en de PvdA-fracties zijn nu bijeen om bijgepraat te worden. PvdA-leider Samsom zei voorafgaand aan deze vergadering: “We denken na het weekend verder te kunnen.”

Eerder:

PvdA en VVD hebben donderdagavond besloten hun omstreden plannen over de zorgpremie aan te passen. Dat meldt de NOS op basis van bronnen binnen de twee partijen. Hoe de plannen er nu precies uitzien is nog niet bekend.

In Den Haag hebben topfiguren uit VVD en PvdA donderdagavond overleg gevoerd over de opstand die gaande is onder VVD’ers over de zorgpremie. In het regeerakkoord is geregeld dat hogere inkomens fors meer gaan betalen en lagere inkomens juist minder. De VVD komt daarmee tegemoet aan de wens tot nivelleren van de PvdA, zonder een belastingverhoging door te hoeven voeren.

Rond de maatregel is nu al ruim een week een opstand aan de gang in VVD-gelederen. In de peilingen is de partij gehalveerd en tal van prominente VVD’ers, van Wiegel tot Nijpels, hebben zich tegen de plannen uitgesproken. In Den Haag werd overleg gevoerd over de liberale opstand, mogelijk om te zien of het akkoord kan worden aangepast. Maar de uitkomst is onduidelijk want de coalitiepartijen vallen, net als tijdens de formatie, terug op absoluut zwijgen. De NOS meldt:

In het Torentje vergaderden vanavond premier Rutte, de fractieleiders Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA) en de ministers Asscher, Dijsselbloem en Schippers. Dijsselbloem en Schippers verlieten iets voor 22.00 uur het Torentje. Over wat er is besproken, wilden zij niets zeggen. 

Trouw schrijft:

Het overleg gaat volgens ingewijden verder dan alleen de zorgpremie. Een oplossing voor dat probleem noodzaakt al snel om over andere zaken binnen het regeerakkoord te spreken. PvdA-leider Diederik Samsom liet de afgelopen week meerdere keren blijken dat hij een probleem bij de VVD gezien de samenwerking ook als een probleem voor de PvdA beschouwt.

Bij Pauw & Witteman keerde PvdA-prominent Rick van der Ploeg zich tegen het plan. Volgens de econoom is de zorgpremie een slecht instrument om te nivelleren omdat er boven een inkomen van 70.000 euro geen verhoging meer plaatsvindt. Dat betekent volgens Van der Ploeg dat de hoogste inkomens aan de nivellering ontsnappen en er daarmee dus ook geen sprake is van het verminderen van ongelijkheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (511)