99

‘Akkoord VVD en PvdA is naar CPB’

Update: Telegraaf doet oproep aan mensen die zich door de VVD bedrogen voelen ... Hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen beperkt

De VVD en PvdA hebben op hoofdlijnen een regeerakkoord bereikt. Dat meldt RTL Nieuws donderdagmiddag. Dat akkoord is naar het CPB gestuurd voor doorrekening.


Update 26 oktober 15:15
In de Telegraaf valt de volgende oproep te lezen:

Bedrogen door de VVD?
De VVD beloofde tijdens de verkiezingen de hypotheekrenteaftrek van huizenbezitters veilig te stellen. Maar nu blijkt dat de partij samen met de PvdA toch ook de aftrek voor bestaande gevallen aan gaat pakken. Heeft u op de VVD gestemd en voelt u zich bedrogen door de partij? Ziet u uw maandlasten omhoog schieten door de maatregelen? Mail uw verhaal met uw gegevens naar De Telegraaf.


Update 25 oktober 20:48

Eén van de maatregelen die uit de onderhandelingen zijn voortgekomen is een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Ook voor bestaande gevallen gaan deze wijzigingen in, dat meldt de Haagse redactie van RTL Nieuws. De VVD en PvdA hebben het plan naar het Centraal Plan Bureau gestuurd.

Naast de wijziging van hypotheekrenteaftrek zullen de zorgpremies deels inkomensafhankelijk worden en de lasten van het bedrijfsleven verzwaard worden. Verder wordt de versoepeling van het ontslagrecht teruggedraaid en blijft de aanvullende beurs voor studenten intact.

Eerder
Het CPB gaat de financiële gevolgen van de plannen van beide partijen in kaart brengen, meldt RTL. Naar aanleiding van de berekeningen van het CPB zullen de onderhandelaars van VVD en PvdA nog wat aanpassingen doen. De plannen zullen Vervolgens begin volgende week, vermoedelijk dinsdag, worden voorgelegd aan beide fracties.
De PvdA verwacht dat volgende week zaterdag, 3 november, het partijcongres kan worden gehouden waar het akkoord kan worden gepresenteerd aan de achterban. 

Volgens NOS-verslaggever Joost Vullings is het nog niet helemaal in kannen en kruiken. Hij twittert:

Voor alle duidelijkheid. Alles ligt bij het CPB, maar op sommige dossiers zijn er nog opties. Laatste klap is dus nog niet gegeven. #formatie

Polder terug?
De onderhandelaars spraken donderdagochtend met de sociale partners en met vertegenwoordigers van provincies, gemeenten en waterschappen. Zij kwamen opgetogen uit dit overleg, schrijft de Volkskrant.

De krant haalt werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes aan die zei dat de polder weer helemaal terug is. De sociale partners hebben zich de afgelopen jaren minder betrokken gevoeld.

Wientjes zegt dat hij bij de onderhandelaars heeft gepleit voor een stabiel kabinet. “En dat kun je alleen maar bereiken in Nederland als je daarnaast ook sociale stabiliteit hebt”. Daarom hebben de sociale partners ‘uitdrukkelijk gezegd’ dat ze betrokken willen worden bij besluitvorming van het nieuwe kabinet.

Ook FNV-voorzitter Ton Heerts zei samen met de werkgevers en de nieuwe regering weer vorm te willen geven aan de overlegeconomie. “Ik heb gepleit voor de sociale agenda.”
VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma zei na afloop dat het een “goed gesprek” was geweest. “We hebben een aantal dingen kunnen benadrukken”, aldus Jorritsma.

Volgens Jorritsma is hen echter niets verteld over de plannen voor het regeerakkoord of over een tijdspad van de formatie.

RTL: Frits Wester: VVD en PvdA zijn eruit

Volkskrant: Wientjes: ‘De polder is terug’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (99)