19

Al 11 dagen geen teken van leven van gevangen zangeres Pussy Riot

Vader en echtgenoot zijn bezorgd .... sinds 21 oktober niets meer van haar vernomen

Nadezhda Tolokonnikova, een van de zangeressen van de Russische protestband Pussy Riot die als enige een straf van twee jaar moest uitzitten, wordt al elf dagen dagen vermist.

Update onderaan de tekst

Dat heeft haar familie vrijdag verteld aan de Amerikaanse website Buzzfeed.
De vader en de man van Tolokonnikova hebben aan Buzzfeed laten weten dat ze het laatst van Nadezhda gehoord hebben op 21 oktober toen ze zonder uitleg van de Russische autoriteiten naar een andere gevangenis werd overgeplaatst.

Niemand weet iets”, zei haar vader Andrei Tolokonnikova. “Er is geen bewijs dat ze nog leeft, we weten niet in welke staat ze verkeerd. Is ze ziek? Is ze geslagen?

Tolokonnikova is 23 jaar en werd verplaatst nadat ze in hongerstaking was gegaan uit protest voor de erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis. In een open brief vertelde ze dat ze als een slaaf werd behandeld en dat ze dagen van zestien tot zeventien uur moest werken. De man van Tolokonnikova, Petya Verzilov denkt dat ze naar een grote stad is overgeplaatst om haar voor de buitenwereld te verstoppen:

Het lijkt erop dat ze haar protesten zat zijn. Ze willen haar afsluiten van de buitenwereld, dat is de enige manier waarop ze haar kunnen straffen.

Nadezhda en Maria Alyokhina die ook mee had gedaan aan het protestoptreden, komen als het goed is in maart volgend jaar vrij. Alyokinha, die aan de Wolga gevangen zit, trok onlangs haar verzoek om vervroegde vrijlating in uit solidariteit met Nadezhda Tolokonnikova. Ze wil haar volledige straf uitzitten.
Nadezhda Tolokonnikova, hield in 2012 met de twee andere leden van Pussy Riot een onverwacht protestoptreden tegen president Poetin op het altaar van de Christus de Verlosserskathedraal in Moskou. Bij die ‘poging’ tot een optreden sloegen ze kruisen en probeerden een protestlied ten gehore te brengen. Binnen een paar minuten werden ze door bewakingspersoneel van de kerk afgevoerd. De zangeressen hebben gezegd dat hun lied een politieke aanklacht was en geen aanval op de godsdienst. Toch werden twee van hen veroordeeld ‘wegens hooliganisme’.

Update zondag 13:00:

Nadezjda Tolokonnikova van de Russische punkband Pussy Riot blijkt inderdaad te zijn overgebracht naar een ander strafkamp. Dat heeft het Russische persbureau Interfax zaterdag gemeld. Volgens de Federale Penitentiaire Dienst wordt de familie uiterlijk tien dagen nadat Tolokonnikova in de nieuwe strafkolonie is aangekomen op de hoogte gesteld. Getuigen zeggen dat ze haar hebben gezien tijdens een tussenstop van haar trein in Tsjeljabinsk, in de Oeral. Dat meldt de Volkskrant zondag.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)