100

Al Gore spreekt over ‘Climategate’

'Veel gedoe om niets'

Al Gore spreekt zich in een interview met het Amerikaanse online magazine Slate uit over ‘Climategate’, de affaire rond gehackte e-mails die door tegenstanders van klimaatmaatregelen en complotdenkers wordt gebruikt om twijfels over het klimaatonderzoek te zaaien.

Volgens Gore is het – vooral op internet – aanhoudende rumoer over de mails ‘kabaal om niets’. “De recentste mail is tien jaar oud. Het zijn particuliere conversaties die op geen enkele manier de wetenschappelijke consensus ondermijnen. Maar de lawaaimachine van de klimaatontkenners grijpt vaak dingen aan die buiten proportie kunnen worden opgeblazen, dus hebben ze dit groter gemaakt dan het is.”

Het betreft een mailarchief van een Britse klimaatwetenschapper waarin hij met collega’s de onwenselijkheid van bepaalde onderzoeksresultaten bediscussieerd. Slate stelt dat die uitwisseling toch het gevoel geeft dat er iets bekokstoofd is.

“Het is heel erg uit de context gehaald. De discussie betrof twee onderzoeken waarvan twee wetenschappers vonden dat ze niet in de officiële IPCC opgenomen moesten worden. Veel belangrijker dan de mailwisseling is dat die onderzoeken gewoon wel zijn opgenomen.”

 Lees het hele interview met Al Gore hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (100)