Laatste update 16:02
33

Al in november eerste signalen van fipronil-besmetting, Kamer is daarover niet geïnformeerd

Al in november vorig jaar ontving de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voor het eerst een tip over het gebruik van de giftige stof fipronil. Dat blijkt uit een intern document van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat door de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarne openbaar werd gemaakt.

Tijdens een spoedbijeenkomst over de eiercrisis citeerde de Belgische minister uit een document van de NVWA opgesteld op 22 juli. Daarin staat dat al in november 2016 sporen van het giftige fipronil zijn aangetroffen in Nederlandse eieren. De NVWA zou hierover destijds zijn getipt.

Destijds zou zijn geoordeeld dat ‘op basis van de beschikbare informatie, er geen acuut gevaar was voor de volksgezondheid, milieu of dierenwelzijn’.

Deze gebeurtenissen zijn niet terug te lezen in de kabinetsbrief die minister Schippers en staatssecretaris Van Dam op 3 augustus naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Jaco Geurts van het CDA vindt het “een ernstige zaak, ik neem het heel hoog op dat er zo slecht wordt gecommuniceerd”. Samen met Helma Lodders (VVD), Tjeerd de Groot (D66) en Carla Dik Faber (CU) heeft Geurts spoedvragen gesteld.


Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren spreekt van een “politieke doodzone”. “Het kabinet moet het parlement altijd volledig en zo snel mogelijk informeren. Dit is een recept voor aftreden van de verantwoordelijke bewindspersoon, Van Dam”.

De Belgische minister zei ook dat Nederland te lang gewacht heeft met het delen van informatie over de huidige eiercrisis. Al op 19 juni heeft het Belgische kabinet Landbouw uitleg gevraagd aan het Nederlandse miniserie over de fiprolil-besmetting. Zij vroegen om een klantenlijst van het Nederlandse bedrijf ChickFriend dat kippenstallen schoonmaakte met een bestrijdingsmiddel waarin fipronil zat. Maar pas op 20 juli, ruim een maand later, hebben de Belgen informatie vanuit Nederland ontvangen. Ducarne zie daarover fel: “Het is onmogelijk dat Nederland, een van de grootste uitvoerders van eieren, die cruciale info niet sneller uitwisselt. Ik heb mijn Nederlandse collega hierover om uitleg gevraagd.” België ligt zelf onder vuur omdat het mogelijk niet tijdig bij de Europese Commissie aan de bel heeft getrokken.

Ook De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) hoorde pas op 22 juli voor het eerst van de kwestie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), laat een woordvoerster weten.

De Kamerbrief over fipronil in eieren lees je hier.

Bron: ANP, De Gelderlander

Geef een reactie

Laatste reacties (33)