10

Al-Maliki wil parlement omzeilen om soldaten VS in Irak te houden

Pro-Amerikaanse premier wil in wapendeals opnemen dat daar militaire 'opleiders' bij inbegrepen zijn. Het parlement hoeft dan niet te worden geraadpleegd

Om ook volgend jaar nog Amerikaanse soldaten in Irak te houden heeft premier Nuri al-Maliki voorgesteld om in ieder contract over wapenleveringen de aanwezigheid van Amerikaanse militaire ‘opleiders’ op te nemen. Dat meldt de Belgische krant De Morgen zaterdagavond. Op die manier hoeft de verlenging van de militaire VS-aanwezigheid niet aan het parlement voorgelegd te worden, waar een meerderheid voor een verlengd verblijf van de bezettingstroepen verre van zeker is.

Met name de fractie van de geestelijke Moqtada al-Sadr is vierkant tegen opschorting van het in 2008 afgesloten SOFA-akkoord (Status of Forces Afgreement), dat voorziet dat de laatste VS-soldaten Irak eind 2011 verlaten moeten hebben. Ook een meerderheid van de bevolking is tegen een nog langere VS-aanwezigheid, aldus De Morgen. Al-Maliki maakte eerder duidelijk dat hij 36 Amerikaanse F-16’s wil kopen in plaats van de oorspronkelijk voorziene achttien.

In Irak bevinden zich, ruim acht jaar na de invasie wegens vermeend bezit van massavernietigingswapens, nog 47.000 VS-militairen. Ook Washington heeft te kennen gegeven dat het graag “een contingent” soldaten in Irak zou willen behouden, om de “opleiding van de Iraakse veiligheidstroepen te verzorgen”.

Lees meer bij De Morgen: Maliki wil parlement omzeilen om VS-militairen te behouden in Irak

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (10)