Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Al-Maliki wil parlement omzeilen om soldaten VS in Irak te houden

  •  
30-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-AlMaliki_Obama300.jpg
Pro-Amerikaanse premier wil in wapendeals opnemen dat daar militaire 'opleiders' bij inbegrepen zijn. Het parlement hoeft dan niet te worden geraadpleegd
Om ook volgend jaar nog Amerikaanse soldaten in Irak te houden heeft premier Nuri al-Maliki voorgesteld om in ieder contract over wapenleveringen de aanwezigheid van Amerikaanse militaire ‘opleiders’ op te nemen. Dat meldt de Belgische krant De Morgen zaterdagavond. Op die manier hoeft de verlenging van de militaire VS-aanwezigheid niet aan het parlement voorgelegd te worden, waar een meerderheid voor een verlengd verblijf van de bezettingstroepen verre van zeker is.
Met name de fractie van de geestelijke Moqtada al-Sadr is vierkant tegen opschorting van het in 2008 afgesloten SOFA-akkoord (Status of Forces Afgreement), dat voorziet dat de laatste VS-soldaten Irak eind 2011 verlaten moeten hebben. Ook een meerderheid van de bevolking is tegen een nog langere VS-aanwezigheid, aldus De Morgen. Al-Maliki maakte eerder duidelijk dat hij 36 Amerikaanse F-16’s wil kopen in plaats van de oorspronkelijk voorziene achttien.
In Irak bevinden zich, ruim acht jaar na de invasie wegens vermeend bezit van massavernietigingswapens, nog 47.000 VS-militairen. Ook Washington heeft te kennen gegeven dat het graag “een contingent” soldaten in Irak zou willen behouden, om de “opleiding van de Iraakse veiligheidstroepen te verzorgen”.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.