Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Al Qaida's nieuwe tactiek in Somalië: liefdadigheid

  •  
17-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sidp300.JPG
Propagandastunt van Al Qaida en Shabab in vluchtelingenkamp van Mogandishu
Een gehoofd doekte man kwam afgelopen vrijdag en zaterdag in een Somalisch vluchtelingenkamp hulpgoederen brengen in naam van Al Qaida leider Ayman al-Zawahri. Op de zakken met graan stond de tekst: ‘Een Al Qaida campagne in naam van Martyr Bin Laden. Liefdadigheid voor de slachtoffers van de droogte.’ De overgangsregering meent dat de terroristische groep misbruik maakt van de bevolking en er op uit is kinderen te rekruteren voor hun leger.
Nog niet lang geleden was het de extremistische groep Shabab, sympathisanten van Al Qaida, die buitenlandse noodhulp in het zuiden van Somalië blokkeerden. Ook hielden ze Somaliërs tegen die vanwege de droogte het land wilden ontvluchten.
De man die werd herkend als Abu Abdulla Almuhaji kwam de noodhulp brengen in een buitenwijk van Mogandishu. Dat is de plek waar Shabab kortgeleden duizenden Somaliërs gevangen nam omdat ze het land uit wilden vluchten, schrijft The New York Times. Ooggetuigen zeggen dat militanten van Shabab mensen uit bussen sleurden en hen in een kamp onderbrachten waar ze onder schot werden gehouden.
Abdulla Almuhaji werd tijdens zijn komst begeleid door gemaskerde schutters. Hij zou gezegd hebben: “Hoewel duizenden kilometers ons scheiden zijn jullie voortdurend in onze gedachten en gebeden.”
Officiëlen in Somalië menen zeker te weten dat de komst van Abdulla Almuhaji een propagandastunt is die samen met Shabab is opgezet.
cc-foto: Save the Children Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.