73

Alarm over extremistisch geweld: pand opvang in brand, eigenaar bedreigd

Vastgoed-site schrijft over extremistische dreiging en duikgedrag van de overheid 

Vastgoedjournaal, een vaksite voor de onroerend goedsector, stelt in een commentaar dat de redactie zich is “rot geschrokken hoe omwonenden kunnen reageren en hoe de overheid omgaat met dreigementen vanuit de samenleving.”

Vastgoedjournaal sprak met een pandeigenaar die absoluut anoniem wil blijven en dagelijks te maken heeft met de ‘huisvestingvraagstukken van vluchtelingen’. De partij “was met een gemeente in gesprek om huisvesting voor vluchtelingen in één van haar leegstaande panden te realiseren. De omwonenden kregen hier lucht van en besloten het pand in brand te steken. Hoe diep kun je zakken als maatschappij om tot zulke daden over te gaan? Blijkbaar zijn er mensen die een leegstaand gebouw liever zien uitbranden dan er tijdelijk vluchtelingen in op te vangen.”

De eigenaar werd ook met de dood bedreigd. De site schrijft dat de overheid duikt voor dergelijke ontwikkelingen door te vluchten naar het wapen van geheimhouding. Renovaties en andere voorbereidingen voor opvang worden niet meer aangekondigd. De overheid wil op die manier tegenacties voorkomen. De site maakt zich zorgen over die benadering.

Wij moeten eerlijk bekennen dat wij natuurlijk ook de ultieme oplossing niet hebben, maar een goede dialoog met omwonenden lijkt ons altijd beter dan in beslotenheid beslissingen te nemen en burgers voor een voldongen feit te stellen. 

In het Gelderse Wezep is in de nacht van woensdag op donderdag een kerk beklad met anti-vluchtelingenleuze ‘Nee AZC’ en daarbij een Davidster. In de kerk wordt een informatiebijeenkomst gehouden over de opvang van vluchtelingen. 

In Enschede werden leegstaande woningen beklad met leuzen tegen asielzoekers. Ook werden er spandoeken opgehangen nadat een plaatselijk politicus had gesuggereerd dat in de huizen vluchtelingen kunnen worden opgevangen, meldt de Twentse Courant.

Update: In het Friese dorp Boelenslaan is een basisschool beklad met hakenkruizen, dat meldt de Leeuwarder Courant. Drie dagen geleden maakte de gemeente Achtkarspelen bekend dat het leegstaande gebouw in beeld was als crisisopvang voor vluchtelingen. In het gebouw is volgens de gemeente plek voor in totaal honderd mensen, die er maximaal 72 uren zouden blijven.
De hakenkruizen worden verwijderd, de gemeente heeft aangifte gedaan en er is extra surveillance ingesteld.

foto: Bert-Jan Dokter via Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (73)