52

Albayrak beschuldigt NOS van ‘trial by media’

COA directeur voelt zich berecht door de NOS. Hoofdredacteur Marcel Gelauff: Albayrak is meerdere keren om wederhoor gevraagd

COA directeur Nurten Albayrak dient een klacht in bij de Raad van de Journalistiek. Ze vindt dat de NOS schade heeft toegebracht aan haar persoonlijke en professionele reputatie. Ze beschuldigt de nieuwszender van wat men noemt ‘trial by media’. NOS zou ‘simpel’ en ‘zonder enige nuance’ en gebrek aan wederhoor en tegenonderzoek Albayrak in kwaad daglicht hebben gezet.

Albayrak is na de beschuldiging van het verzieken van de bedrijfscultuur bij het COA op non-actief gesteld omdat ze minister Leers onjuist zou hebben geïnformeerd, onder meer over haar inkomen. Vorige week bepaalde het hof dat Albayrak niet langer op non-actief gesteld mag worden. Dit omdat het onderzoek dat naar haar en het COA loopt, maar gedeeltelijk over het functioneren en beleid van Albayrak gaat. Ook vindt het hof dat Albayrak gerehabiliteerd moet worden als het onderzoek naar haar functioneren positief uitvalt.

Volgens NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff spreken de feiten voor zich en heeft Albayrak meerdere keren het aanbod gekregen voor publicatie haar kant van het verhaal te belichten. NOS heeft een maand lang voor publicatie research gedaan voordat ze de feiten rond had. Tussentijds is het COA meerdere keren om wederhoor gevraagd, maar Albayrak wilde niet reageren.

Gelauff in zijn opinie in de Volkskrant:
1. De NOS heeft grondig onderzoek gedaan en is niet over één nacht ijs gegaan: er zijn veel bronnen verzameld, er is vastgesteld dat deze goed gespreid zijn en onafhankelijk van elkaar spreken, de feiten zijn geverifieerd (ook bij het COA zelf), er is steun gevonden in interne documenten van het COA.
2. De NOS heeft het COA zeer tijdig geïnformeerd over de bevindingen.
3. De NOS heeft mevrouw Albayrak tijdig en herhaaldelijk de kans gegeven om in een interview op camera haar reactie op de beschuldigingen te geven

NOS: Klacht Nurten Albayrak tegen NOS
Lees meer op Joop.nl over de kwestie Albayrak: COA moet geschorste bestuurder terugnemen
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (52)