68

Albayrak komt niet meer terug bij COA

UPDATE: PvdA: Albayrak moet financieel gewin terugbetalen ... Raad van Toezicht COA wordt vervangen ... 'Albayrak zorgde voor gevoel van sociale onveiligheid in organisatie'

Nurten Albayrak keert niet meer terug naar het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Bovendien krijgt het COA een nieuwe Raad van Toezicht. Dat heeft minister Leers gezegd naar aanleiding van het onderzoek dat is gedaan binnen de organisatie.

Het onderzoeksrapport dat vandaag is uitgekomen laat weinig heel van de voormalig directeur. Belangrijkste conclusies: ‘De bestuursstijl van Albayrak heeft aanzienlijk bijgedragen aan een gebrek aan vertrouwen in de leiding en het gevoel van sociale onveiligheid binnen de organisatie’. Ook heeft Albayrak gelogen over haar salaris. Leers trekt uit het rapport de conclusie dat haar optreden niet past bij iemand die leiding geeft aan een publieke dienst.

Ook wordt de huidige Raad van Toezicht vervangen zodat het COA een ‘nieuwe start kan maken’, aldus Leers. De nieuwe raad krijgt bovendien minder bevoegdheden, zo kan voortaan alleen de minister leden benoemen en ontslaan.

Minister Leers had Albayrak vorig jaar op non-actief gesteld en een onderzoek naar het functioneren van het COA en Albayrak ingesteld. De misstanden binnen het COA kwamen aan het licht in een NOS-uitzending. Daarin kwamen medewerkers aan het woord die vertelden over het slechte werkklimaat binnen de organisatie. Zij gaven daar Albayrak de schuld van. Eerder klaagde Albayrak nog dat de NOS haar onterecht had veroordeeld.

Update 18.30 uur

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vindt dat er bekeken moet worden of Albayrak strafrechtelijk vervolgd kan worden. Hij vindt dat Albayrak het financieel gewin dat ze heeft gehad door haar gesjoemel moet terugbetalen. De salarisontwikkeling van de Albayrak noemde hij ‘schrikbarend’. Ook het CDA vindt dat Albayrak de te veel gekregen inkomsten moet terugbetalen.

Volgens Van Dam resteert er nog een grote vraag. Namelijk of het ministerie de alarmerende signalen bij het COA echt niet heeft opgevangen. Het Kamerlid verwacht dat minister Leers daar later in het debat meer helderheid over geeft.

NRC: Leers: Albayrak definitief baan kwijt na onderzoeksrapport

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)