28

‘Albert Heijn verkoopt ‘uitbuit-tomaten’

Fairfood: De Marrokaanse tomatenplukkers verdienen slechts 5 tot 8 euro per dag

De rijpe tomaten die in de winter bij de Albert Heijn liggen, zijn geplukt door Marokkaanse landarbeiders die worden uitgebuit. Fairfood brengt vandaag een rapport uit waarin staat dat Westeuropese supermarkten hun vingers branden aan een oneerlijke tomatenindustrie.

Andere grote ketens aan wie de tomaten uit de Marokkaanse Souss Massa Drâa regio worden verkocht zijn de Britse supermarkten Tesco’s, Sainsbury’s. Ze worden geplukt door tienduizenden landarbeiders die daar slechts 5 of 8 euro per dag voor krijgen, schrijft Fairfood in haar rapport.

Marokko is ’s winters de grootste leverancier van tomaten aan Europa en Nederland de grootste afnemer. Voor 80 procent komen de tomaten uit de Souss Massa Drâa regio. Het is één van de armste gebieden in Marokko. Het zijn voornamelijk vrouwen die het werk doen. Zicht op ander werk hebben ze niet. Per dag hebben ze zo’n 15 euro nodig om van te kunnen leven, maar dat redden ze bij lange na niet.

Fairfood vindt dat de Europese supermarkten als Albert Heijn hun verantwoordelijkheid moet nemen.

Zij hebben de macht en invloed die bepaalt wat consumenten kopen, maar ook onder welke condities de arbeiders werken op de plek waar het voedsel wordt geproduceerd”, aldus Fairfood.

De organisatie roept supermarkten op hun verantwoordelijkheid te nemen en er voor te zorgen dat de tomatenplukkers in Marokko het loon krijgen waar ze recht op hebben.

cc-foto: Fairfood

Geef een reactie

Laatste reacties (28)