Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alcohol aan de pomp blijft verboden

  •  
23-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tankstation300.JPG
Pomphouders vinden het onrechtvaardig dat wegrestaurants wel alcohol mogen serveren, maar tankstations niet ... Overwegen gang naar Europees Hof van Justitie
De verkoop van alcohol bij tankstations blijft verboden. De Raad van State bepaalde dat woensdag. De rechtbank in Assen deed eerder al dezelfde uitspraak, tot ongenoegen van de pomphouders. Beta, belangenbehartiger van 2000 tankstationhouders, overweegt het verbod nu tot aan het Europees Hof van Justitie aan te vechten.
Ewoud Klok van Beta:
De Raad van State heeft geen durf en lef. De raad geeft mij gelijk, de uitspraak van de rechtbank in Assen is ongegrond. Maar de raad verklaart ook dat de minister het beleid mag voorzetten, omdat onze core-business het verkopen van brandstof is. Welk onderscheid maakt de RvS tussen een tankstation en een supermarkt? Dat wordt niet duidelijk. Een modern tankstation in een klein dorp heeft een groter assortiment dan een kleine supermarkt.
De Raad van State zegt in haar uitspraak:
De wetgever is niet verplicht tot een alles of niets keuze, in die zin dat voor gelijkelijk alle aan de openbare weg gelegen ondernemingen die ook levensmiddelen aanbieden hetzij een verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank zou moeten gelden hetzij bij al deze ondernemingen de verkoop van alcoholhoudende drank zou moeten worden toegestaan. Aan de wetgever komt, mede gegeven de hem toekomende beoordelingsvrijheid, de ruimte toe om te kiezen voor het verminderen van het aantal verkooppunten en daartoe binnen de genoemde groep ondernemingen te onderscheiden tussen ondernemingen die wel alcoholhoudende drank mogen verkopen en die dat niet toegestaan is.
Een stap naar het Europees Hof van Justitie wordt door Beta bekeken als één van de mogelijkheden.
Dat is wel een heel lang en kostbaar traject. (..) Maar Beta blijft heel strijdbaar.
Tankstations mogen sinds 2000 geen alcohol meer aan hun klanten verkopen, omdat het toenmalige kabinet de verkeersveiligheid wilde vergroten. Het gevolg van de uitspraak van de Raad van State is dat de verkoop van alcohol bij tankstations verboden blijft, tenzij de pomphouders daadwerkelijk naar het Europees Hof van Justitie stappen en die anders beslist.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.