Laatste update 18:44
50

‘Alcohol kan binnen een generatie uit ons leven verdwijnen’

Een wetenschapper die werkt aan een alternatief voor alcohol beweert dat de verslavende dranken in vrij korte tijd tot het verleden kunnen gaan behoren. Professor David Nutt is van mening dat zogeheten ‘alcosynth’, een synthetisch alternatief voor alcohol, de traditionele versie gaat verdringen. Alcosynth heeft dat wel de positieve effecten van alcohol, zoals tipsy worden, maar niet de negatieve zoals verslaving en vernietiging van lever en hersenen. Bovendien krijg je er geen kater van en is het ook nog eens caloriearm.

“In de komende 20, 30 jaar zal er in het Westen geen alcohol meer gedronken worden, afgezien bij wat uitzonderlijke gelegenheden. Alcosynth zal de voorkeursdrank worden, op dezelfde manier als ik denk dat elektronische sigaretten tabak en sigaretten zullen vervangen”, zegt Nutt tegen de IBTimes. Jaarlijks overlijden er miljoenen mensen door alcoholgebruik, een genotsmiddel dat vanwege de schadelijke effecten vermoedelijk niet toegestaan zou worden als het nu zou worden uitgevonden.

Nutt heeft een onderneming, Alcarelle, die werkt aan een commercieel aantrekkelijke vorm van alcosynth. Hij moet daarvoor nog wel flink wat geld bij elkaar halen. Collega-wetenschappers sluiten de toepasbaarheid van alcosynth niet uit maar zien nog wel wat beren op de weg, zo is het onduidelijk of alcosynth ook in smaak kan concurreren met alcohol.

cc-foto: Kristoffer Trolle

Geef een reactie

Laatste reacties (50)