35

Alcohol voor je 18de niet zo slecht als gedacht

Nieuw langdurig onderzoek toont aan: geen schadelijke gevolgen van drank voor de werking van de hersenen bij jongeren

Drank op jonge leeftijd is slecht voor je hersenen. We weten het allemaal en daarom mogen jongeren ook niet drinken. Sinds januari dit jaar geldt er zelfs een alcoholverbod tot achttien jaar in plaats van zestien jaar daarvoor. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat die gevolgen voor het brein veel minder groot zijn dan we denken.

De Volkskrant opent woensdag met het promotieonderzoek van de Utrechtse neuropsycholoog Sarai Boelema, die voor het eerst een grote groep jongeren gedurende langere tijd gevolg om te kunnen zien wat de gevolgen zijn van alcohol op het brein. ze testte 2.230 jongeren op hun 11de en acht jaar later op hun 19de.

Het onderzoek ging om een gebruik van ongeveer vijftien glazen per week. De uitkomst was dat drank geen verhoogd risico gaf op afwijkingen in het cognitief functioneren. Boelema: ‘Zelfs niet bij de zware drinkers.’ Ook ingewikkelder testen, die het probleemoplossend vermogen toetsen, lieten geen verschil zien.

Volgens haar zijn de onderzoeken die nu worden gebruikt om aan te geven dat alcohol schadelijk is niet juist geïnterpreteerd. Die onderzoeken gaan namelijk vaak over alcoholverslaafde pubers, niet over een dwarsdoorsnede van de bevolking. Daarom zeggen ze dus niets over pubers die wel eens drinken. Bovendien hebben alcoholverslaafde pubers naast hun alcoholgebruik ook vaak psychische problemen en die kunnen ook tot slechtere cognitieve prestaties leiden.

Wetenschapper Taco de Vries, die ook in het verhaal aan het woord komt, is blij met het onderzoek omdat er nog zo weinig lange termijn onderzoeken zijn gedaan naar de gevolgen van alcoholgebruik bij jongeren. Toch waarschuwt hij dat dit nu niet betekent dat er dus geen schade ontstaat aan het brein. Volgens De Vries kan die schade alsnog op latere leeftijd optreden.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid laat de Volkskrant weten kritisch te zijn op de uitkomsten. Hij is van mening dat het als een paal boven water staat dat alcohol slecht is voor kinderen. Van Rijn:

Tegenover dit onderzoek staan tal van onderzoeken naar de schade door alcohol bij ongeboren kinderen, door comazuipen, bij kinderen en de relatie met probleemgedrag en onderzoeken naar bijvoorbeeld Korsakov. Ik zal me blijven inzetten om het drankgebruik onder jongeren verder terug te brengen.

Lees het hele verhaal bij de Volkskrant.

CC foto: Chrissy Bisch

Geef een reactie

Laatste reacties (35)