23

In Aleppo zijn nu bijna alle ziekenhuizen vernietigd

In het door het Syrische leger belegerde Oost-Aleppo zijn nog maar twee ziekenhuizen met een functionerende operatiekamer. Dinsdagnacht werden nog eens twee klinieken werden verwoest door de bombardementen van president Assad. De inwoners van het oostelijke deel van de stad kunnen bij ernstige verwondingen nergens meer terecht.

Er zijn nog zes ziekenhuizen operationeel, dat zegt Artsen zonder Grenzen (AzG). Vier daarvan zijn niet geschikt om operaties in uit te voeren. En het is niet alleen het gebrek aan operatiekamers dat nijpend wordt. ‘Volgens verschillende medische bronnen zijn er nog maar zeven artsen die operaties kunnen uitvoeren in het gebied,’ aldus AzG.

In het oosten van Aleppo wonen ongeveer 250.000 mensen. Het aantal inwoners dat gewond raakt loopt in hoog tempo op nu de Syrische troepen na het mislukte staakt-het-vuren hun aanvallen op het stadsdeel hebben opgevoerd. En het einde lijkt nog lang niet in zicht nu, na alle luchtaanvallen, het Syrische leger begonnen is met een groot grondoffensief.

De Verenigde Staten zijn woedend over het nieuwe offensief. De Amerikanen dreigden woensdag de samenwerking met Rusland, dat aan de zijde van de Syrische regering strijdt, te verbreken. De VS houden de Russen verantwoordelijk voor het afwerpen van brandbommen en bunkerbusters, bommen die zijn ontworpen om door dikke lagen beton te dringen, op burgerdoelen. De Amerikanen beschouwen dat als een oorlogsmisdaad, maar volgens een bron bij de Amerikaanse overheid zien de VS geen mogelijkheid de Russische regering daarvoor aan te klagen.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nam woensdag wel stevig stelling tegen de Russen: als de regering in Moskou niet ‘onmiddellijk ingrijpt om de aanval op Aleppo te beëindigen’ en de stukgelopen wapenstilstand nieuw leven inblaast, zal Washington alle samenwerking met de Russen beëindigen. De VS zullen dan ook niet langer informatie van de inlichtingendiensten met Moskou delen, aldus Kerry.

HRW beschuldigde het Syrische leger er woensdag ook van afgelopen zomer twee keer chemische wapens te hebben gebruikt in Aleppo. Op 10 augustus en 6 september zouden militairen vatbommen met giftige chemicaliën uit helikopters hebben gegooid op door rebellen bezette wijken. Vijf burgers zouden bij die aanvallen om het leven zijn gekomen, onder wie drie kinderen. Tientallen mensen belandden met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. HRW baseert zich op meldingen van medisch personeel, gesprekken met bewoners en foto- en videomateriaal.

Bron: De Morgen / cc-foto: Freedom House

Geef een reactie

Laatste reacties (23)