Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Archief van Aletta Jacobs erkend als Unesco Werelderfgoed

  •  
31-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
35864251944_ec1fdf3757_z
Het archief van Aletta Jacobs, een van Nederlands belangrijkste feministen uit de eerste golf, is opgenomen in het Memory of the World-programma van Unesco Werelderfgoed. Het archief, dat geborgen is bij Atria, het Amsterdamse kennisinstituut voor vrouwenemancipatie , bestaat onder andere uit briefwisselingen tussen Jacobs en andere internationaal geroemde feministen.
Een van de belangrijkste thema’s uit het werk van Aletta Jacobs is haar strijd voor de uitbreiding van het kiesrecht voor vrouwen. Jacobs werd daarnaast beroemd als de eerste vrouw die in Nederland een universitaire studie afrondde. Ze kreeg speciaal van premier Thorbecke toestemming om haar artsexamen af te leggen. Daarna werd ze ook nog eens de eerste Nederlandse vrouw die promoveerde.
Renée Romkens, de directeur van Atria die het archief beheert, legt uit waarom de erkenning van Unesco zo bijzonder is:
"Het archief van Aletta Jacobs geeft een weerslag van de voortrekkersrol die Aletta Jacobs op veel gebieden vervulde. Slechts vier andere vrouwen komen voor in die lijst, op de ruim vierhonderd archieven die zijn opgenomen."
cc-foto:  Roel Wijnants

Meer over:

feminisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.