28

Alevieten doen aangifte tegen rector islamuniversiteit

Rector Ahmet Akgündüz zou schuldig zijn aan belediging, smaad en aanzetten tot haat

Nederlandse alevieten hebben aangifte gedaan tegen rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Volgens de de landelijke alevitische federatie (HAKDER) is Akgündüz schuldig aan belediging, smaad en het aanzetten tot haat, schrijft NRC Handelsblad.

De rector kwam vorig jaar al in opspraak nadat een pamflet over de opstanden in Turkije – wat door Akgündüz werd geschreven en door de IUR werd gepubliceerd – uitlekte. Daarin stond onder meer:

“Wat een aleviet slacht qua vlees, en kookt dient een Moslim/Islamiet niet te eten.” Maar ook “Het huwen van uw dochter aan een aleviet, of het nemen van een aleviet als uw bruid is niet toegestaan.” En “Alevieten behoren niet tot de moslims, zij zullen allereerst de 5 zuilen van de Islam moeten accepteren.

Volgens HAKDER-voorman Fetti Killi, zijn deze uitlatingen in strijd met de wet:

In feite zegt hij dat alevieten onrein zijn en sluit hij ons uit van dialoog. Met uitsluiting creëer je een basis voor geweld. Deze man zit op een positie waarmee hij anderen kan vergiftigen met zijn gedachtegoed. IUR-studenten gaan met deze opvattingen de samenleving in. Dat moeten we niet willen.

De politie heeft de aangifte in behandeling genomen, maar kan nog geen uitspraken doen over eventuele gevolgen voor de Rotterdamse universiteit en rector.

cc-foto: wikicommons

Geef een reactie

Laatste reacties (28)