58

Alexandria Ocasio-Cortez: herinvoering progressieve belasting om klimaatmaatregelen te betalen

De kersverse linkse volksvertegenwoordiger in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Alexandria Ocasio-Cortez wil terug naar het belastingsysteem uit de jaren ’50 en ’60 waarbij de allerrijksten 70 procent belasting gaan betalen over hun verdiensten die boven de tien miljoen dollar uitkomen. In de jaren ’50, waarbij burgers meer moesten betalen naarmate ze meer verdienden, bedroeg het hoogste belastingtarief overigens 90 procent. Met de opkomst van het neoliberalisme is die progressieve wijze van belastingheffen drastisch teruggebracht. Door de jongste belastingverlichting die president Trump doorvoerde voor rijke Amerikanen betalen burgers die meer dan 600.000 dollar per jaar verdienen daar nog maar 37 procent belasting over.

De 29-jarige Ocasio-Cortez wil met de opbrengst een versnelde overgang naar groene energie in gang zetten, de zogeheten Green New Deal. Het plan is vernoemd naar de New Deal van president Roosevelt die de VS door grote overheidsinvesteringen uit de crisis van de jaren ’30 haalde. Het streven is om binnen twaalf jaar af te stappen van fossiele energie. De Democrate stelt dat zo’n scherp doel de technologische innovatie een impuls zal geven.

Toegepast op de huidige belastingaangiften zou de maatregel jaarlijks 72 miljard dollar opleveren. In de praktijk zal die waarschijnlijk minder zijn omdat rijke Amerikanen hun inkomsten dan deels zullen overhevelen naar landen met een lagere belastingmoraal.

Het interview met Ocasio-Cortez in 60 Minutes wordt zondagavond in zijn geheel op de Amerikaanse tv uitgezonden.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)