34

Alexandria Ocasio-Cortez laat zien: zo corrupt is de Amerikaanse politiek

Alexandria Ocasio-Cortez, het nieuwe Congreslid uit New York dat in de korte tijd sinds haar verkiezingen heel politiek Washington het nakijken geeft met haar rigoureuze strijd voor rechtvaardigheid, heeft opnieuw de Amerikaanse politiek stevig in de hoek gezet. Tijdens een hoorzitting over ethiek binnen het Amerikaanse politieke systeem nam ze hypothetisch de rol aan van een politicus die maar één doel heeft: zichzelf verrijken.

Eerst wilde ze van de aanwezige experts weten of, mocht zo’n politicus meedoen aan verkiezingen, er wetten bestaan die hem ervan weerhouden zijn campagne volledig te financieren met donaties uit het bedrijfsleven. Die wetten zijn er niet.
Vervolgens vroeg ze of, indien er schandalen weggemoffeld dienen te worden, het illegaal is om dat met geld van die donoren te doen. Ook dat blijkt niet het geval.
Dan wil Ocasio-Cortez weten, als zo’n politicus eenmaal verkozen is, zijn er dan wetten die hem verhinderen te werken in commissies die zich direct bezighouden met de bedrijven die zo’n ruime bijdrage aan de verkiezingscampagne hebben geleverd? Nee, ook die zijn er niet. En tot slot de vraag: is het verboden om, via een omweg, aandelen te hebben in bedrijven of sectoren en die vervolgens vanuit de politieke positie belastingvoordelen te geven? Het antwoord is wederom nee.

In slechts enkele minuten maakt Ocasio-Cortez pijnlijk duidelijk hoe het Amerikaanse politieke systeem corruptie faciliteert en zelfs in de hand werkt. Als laatste wilde ze nog weten of er verschillen zijn tussen de manier waarop congresleden worden gecontroleerd, ten opzichte van de Amerikaanse president. Wat blijkt: waar er voor congresleden nog wel wat regels gelden die geregeld door speciale commissies getoetst worden, ontbreken die vrijwel volledig voor de Amerikaanse president. En dus, concludeert Ocasio Cortez, ‘we hebben gezien dat het voor mij al super makkelijk is om een slechterik te zijn, maar het is nog veel makkelijker voor de president om er een te zijn.’

Geef een reactie

Laatste reacties (34)