15

Algemene Rekenkamer schiet Griekenland te hulp

Griekenland wordt geholpen met op orde brengen van overheidsfinanciën en bestrijden van corruptie

De Algemene Rekenkamer gaat samen met een aantal nationale rekenkamers van andere landen de Grieken helpen de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Ook wordt samengewerkt om corruptie te bestrijden, aldus Kees Vendrik van de Rekenkamer in het Financieele Dagblad.

De komende twee jaar gaat de Algemene Rekenkamer samen met de rekenkamers van België, Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie Athene assisteren. De Griekse Rekenkamer staat volgens Vendrik voor een ‘een grote hervorming’. Zo moet de kamer onder meer onafhankelijker worden van het parlement en de departementen en meer de ruimte krijgen voor het nemen van initiatieven.

Samen met de Europese collega’s gaat de Algemene Rekenkamer de jaarrekening van de Grieken controleren, alsook de systematiek. Nu worden uitgaven van ministeries nog vooraf gecontroleerd. De Grieken moeten nu over naar een systeem waarbij de uitgaven pas achter worden gecontroleerd. België en Frankrijk zijn pas recentelijk overgestapt op de systeem. Nederland hanteert het al tientallen jaren.

Vendrik bestrijdt in het Financieele Dagblad het beeld dat de Grieken te weinig zelf doen om uit de problemen te komen:

Het beeld dat er geen pest is gebeurd, dat kan ik niet bevestigen. Het gaat moeizaam, soms met horten en stoten, maar ze willen er echt iets van maken. […] Je zou willen dat er voor hen ook weer licht is aan het einde van de tunnel. Dat ze het gevoel krijgen dat de zware offers die ze hebben gebracht niet voor niets zijn geweest.

Tegelijkertijd pleit hij er ook voor dat de Grieken, ondanks alle hulp van buitenaf, het uiteindelijk vooral zelf moeten doen:

Zij moeten het zelf echt willen, anders heeft het geen zin. Er staat nu een heel dikke handtekening van de president van de Griekse rekenkamer, Ioannis Karavokiris, onder de overeenkomst. Ik ben zeer van hem onder de indruk. Hij vindt echt dat zijn rekenkamer sterker moet worden en een zichtbare rol moet spelen in het herstel van Griekenland.

Het Financieele Dagblad: Rekenkamers schieten Grieken te hulp

cc-foto: Daniel Lobo

Geef een reactie

Laatste reacties (15)