34

Algerije dumpt duizenden migranten midden in de woestijn

Algerije heeft het afgelopen jaar ruim 13.000 migranten aan hun lot overgelaten midden in de Sahara. Onder hen ook kinderen en zwangere vrouwen. De migranten werden gedwongen door de intense hitte door de woestijn te lopen, soms terwijl zij onder schot werden gehouden. Op de grens met Niger werden ze zonder voedsel of water achtergelaten.

Op filmbeelden is te zien hoe mensen in temperaturen van bijna 50 graden de tocht moeten afleggen. Eenmaal op de grens met Niger moesten de migranten zichzelf midden in de woestijn zien te redden. De gelukkigen wisten het Nigerese grensdorp Assamakka te bereiken – waar de bevolking die zelf kampt met een tekort aan voedsel en water zich geen raad weet met de migranten die soms met honderden tegelijk verschijnen – een groot deel doolde dagenlang door de woestijn. Een aantal mensen werd uiteindelijk gered door VN-troepen, maar velen vonden de dood.

Overlevenden vertelden aan AP hoe mensen ‘plotseling’ verdwenen uit de groep. Een van de die overlevenden is Janet Kamara, zwanger toen ze in de woestijn werd afgezet: ‘Vrouwen lagen dood op de grond, mannen… anderen verdwenen in de woestijn omdat ze de weg niet wisten. Iedereen was aangewezen op zichzelf.’ Kamara, afkomstig uit Liberia, werd gered. Ze kan zich twee nachten herinneren, maar weet niet precies hoe lang door in de woestijn dwaalde. Haar baby raakte ze kwijt.

De massale uitzettingen door Algerije hebben een vlucht genomen sinds oktober vorig jaar, toen de Europese Unie de druk op Noord-Afrikaanse landen opvoerde om ervoor te zorgen dat migranten de tocht naar Europa niet meer zouden wagen. De Europese Unie heeft met Algerije geen soortgelijke deal gesloten om vluchtelingen en migranten op te vangen zoals met Turkije. Volgens een woordvoerder van het Europees Parlement staat het een soeverein land vrij om mensen uit te zetten, zolang daarbij geen internationale wetten worden geschonden.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) beschuldigt Algerije ervan de mensenrechten wel te schenden door de migranten in de zinderende hitte aan hun lot over te laten. Algerije ontkent mensen massaal uit te zetten in de woestijn, maar weigert verder elk commentaar.

Bronnen: The Independent, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (34)