Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Algerije maakt zich op voor massademonstratie

  •  
11-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
algerija300.jpg
Duizenden agenten proberen demonstranten uit hoofdstad te weren
Zaterdag houdt de Algerijnse oppositie een grote demonstratie in de hoofdstad Algiers. De oppositie wil dat de overheid vertrekt. Duizenden zwaarbewapende politieagenten hebben zich verenigd om demonstranten de weg te blokkeren. Intussen zou al het openbaar vervoer zijn uitgeschakeld en zijn de wegversperringen versterkt.
Op 22 januari maakten de ordediensten een eind aan een grote demonstratie in Algiers. Hierbij vielen toen veel doden. Desalniettemin hebben duizenden Algerijnen aangekondigd aanstaande zaterdag weer de straat op te gaan.
De demonstranten eisen de introductie van een democratisch bestel en het ontslag van president Abdelaziz Bouteflika. Bouteflika (73) is al 12 jaar aan de macht.
In Algerije is al 19 jaar de ‘noodtoestand’ van kracht. De president heeft, om zijn positie te kunnen bewaren, aangekondigd deze noodtoestand op te zullen heffen. Wanneer hij dit zal doen is onduidelijk. Volgens de oppositie gebruikt de regering de noodtoestand om demonstraties te kunnen verbieden. Zo is de demonstranten ook verboden zaterdag te betogen.
Ook kondigde de politie eerder aan dat als de demonstraties uit de hand lopen, het de schuld van de betogers is. De aangekondigde demonstratie in Algerije is er één in reeks in Noord-Afrika, sinds het uitbreken van protesten in Tunesië, aangewakkerd door de zelfverbranding van Mohammed Bouazizi.
cc-foto: Euronews

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.