Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Algerijnse president Bouteflika treedt af

  •  
02-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Abdelaziz_Bouteflika_casts_his_ballot_in_May_10th's_2012_legislative_election
De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft zijn functie neergelegd. Nadat het leger hem had opgeroepen per direct terug te treden, had de al 20 jaar zittende Bouteflika geen opties meer. Eerder voerden enorme, aanhoudende straatprotesten de druk al op. Legerleider Gaïd Salah dreigde met een grondwettelijke afzettingsprocedure als hij niet zou luisteren naar het volk. De 82-jarige president kwakkelde al enige tijd met zijn gezondheid.
Sinds een jaar of zes is Bouteflika nog maar amper in de openbaarheid verschenen. In 2013 werd hij getroffen door een beroerte, waarna hij volgens Salah de macht min of meer had overgedragen aan ‘een bende’ die namens hem het land bestuurde. Toen een maand geleden duidelijk werd dat hij ondanks zijn penibele situatie tóch mee wilde doen aan de presidentsverkiezingen sloeg de vlam in de pan. Met zijn opstappen als president is zijn tijdperk definitief ten einde.
Cc-foto: Magherebia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.