Laatste update 16:25
14

Apparaten bepalen in de VS nu al wie er hulp krijgt

In het wereld waarin regeringen steeds minder geld willen uitgeven aan sociale voorzieningen, spant de Verenigde Staten de kroon. In Pittsburgh, Pennsylvania, wordt bijvoorbeeld 131 variabelen gemeten via een rekenmodel om  te besluiten of een huishouden wel of geen hulp nodig heeft. Zo wordt bekeken of er medicijnen tegen depressie worden gebruikt of dat het betreffende huishouden al een sociaal hulpprogramma doorloopt. Althans, bekeken: het is een algoritme dat bepaalt of het huishouden recht heeft op bijstand op welke manier dan ook. Zonder dat daar een mens tussenkomt.

Virginia Eubanks schrijft in The Guardian: ‘Het probleem met deze methode is dat het sociale problemen behandelt als natuurverschijnselen: onregelmatig, tijdelijk en met onvermijdelijke verschijnselen, waarmee de politieke keuzes die sociale problemen veroorzaken buiten beeld blijven.’

Ze doet in het artikel verslag van haar onderzoek naar de huizencrisis in Zuid Los Angeles en ontdekte dat sinds 2014 het aantal dak- en thuislozen in de omgeving flink toenam tot de huidige 58.000. Ze schrijft dat liefst vier keer zo veel geld wordt uitgegeven door de federale overheid aan programma’s om Amerikaanse huizenbezitters te ontzien dan aan hulp voor mensen die überhaupt geen dak boven het hoofd hebben.

Terwijl de politieke wil ontbreekt binnen de huidige Trump-regering (en haar voorgangers) om extreme armoede aan te pakken, worden inhumane keuzes uitbesteedt aan apparaten; machines beslissen via algoritmes zonder enige empathie. ‘We laten machines beslissen omdat wij beter weten,’ schrijft Eubanks. ‘We weten dat er geen ethische manier is om het ene leven prioriteit te geven boven de andere’.

Cc-foto: Waferboard

Geef een reactie

Laatste reacties (14)