10

Alle gelekte begrotingsplannen van Dijsselbloem op een rij

De begroting hoort dinsdag pas openbaar te worden, maar veel inhoud van de extra beveiligde USB-stick van Dijsselbloem is al bekend

De begroting hoort dinsdag – Prinsjesdag – pas openbaar gemaakt te worden, maar zoals elk jaar zijn er toch al veel plannen uitgelekt. Alle begrotingsstukken van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën worden vrijdag onder embargo op extra beveiligde USB-sticks aan de Kamer verstrekt. De Volskrant maakte een overzicht van wat daar in elk geval opstaat:

1. Eerder geplande lastenverzwaringen worden verlicht: 500 miljoen euro gaat naar een verhoging van de arbeidskorting en 475 miljoen wordt in een verlaging van het tarief in de eerste schijf inkomstenbelasting gestoken. Ook is er 160 miljoen voor extra koopkracht.

2. Nederland mag volgend jaar rekenen op 0,25 procent meer koopkracht. Pieken zijn er voor alleenstaande ouders met een minimumloon (+10 procent) en dalen voor een modale alleenverdiener met kinderen -3 procent).

3. Er wordt extra geld beschikbaar gemaakt voor de opvang van asielzoekers (375 miljoen) en noodhulp (570 miljoen). 125 miljoen euro gaat naar een innovatiefonds, op verzoek van van D66.

4. Defensie krijgt 50 miljoen extra in 2015, wat in 2016 oploopt tot 150 miljoen. Structureel gaat het om 100 miljoen in de jaren erna.

5. De AIVD krijgt 25 miljoen per jaar extra. Het Openbaar Ministerie krijgt 5 miljoen meer, oplopend tot 20 miljoen in 2017.

6. De basispremie gaat volgend jaar omhoog met bijna een tientje per maand naar 1215 euro zorgpremie per jaar.

7. Het verplicht eigen risico stijgt volgend jaar van 360 naar 375 euro.

8. De inkomensafhankelijke zorgpremie gaat omhoog voor ouderen en zzp’ers, maar die laatste groep wordt gecompenseerd.

9. De ouderenkorting gaat omlaag. Het schrappen van het belastingvoordeel voor AOW’ers moet de schatkist 195 miljoen opleveren. De ouderenkorting bij vermogen verdwijnt helemaal. Het Rijk bespaart hiermee 190 miljoen.

10. Het lage btw-tarief voor verbouwingen en renovaties wordt met een halfjaar verlengd. Een kostenpost van 130 miljoen.

11. 110 miljoen gaat eenmalig naar de bestrijding van schijnconstructies.

12. Het kabinet trekt 40 miljoen uit om de overgang van langdurige zorg van Rijk naar gemeenten soepel te laten verlopen.

Volkskrant: Dit staat op de USB-stick van Dijsselbloem

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (10)