48

Alle grondstoffen voor 2013 nu al opgebruikt

Global Overshoot Day dit jaar weer twee dagen vroeger ... Mensheid gebruikt sinds jaren '80 meer dan Aarde kan prodcueren

De hoeveelheid menselijke consumptie die de Aarde in een jaar tijd kan leveren is voor 2013 alweer op. Vanaf nu tot 31 december wordt er ingeteerd op de natuurlijke hulpbronnen. De dag waarop de grens wordt overschreden staat bekend als Overshoot Day en valt nu twee dagen eerder dan vorig jaar.


Het berekenen van Overshoot Day is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds dat het publiek bewust wil maken van de overexploitatie van de natuurlijke bronnen.

Het WNF schrijft:

Deze dag heet Overshoot Day; de berekende datum waarop wij meer van de natuur vragen dan de natuur ons in een jaar kan bieden. Dat leidt onder meer tot ontbossing, overbevissing en tekorten aan schoon water. Klimaatverandering is ook een gevolg. Door de verbranding van kolen, olie en gas komt er veel meer koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer dan bomen en de zee kunnen opnemen. 

Overshoot Day valt sinds 2001 gemiddeld drie dagen eerder per jaar, doordat we de natuur steeds meer overvragen. Vorig jaar viel Overshoot Day op 22 augustus. In 2050 is de wereldbevolking naar verwachting gegroeid van 7 miljard naar 9 miljard mensen. Dat betekent dat we het roer nu moeten omgooien voor behoud van onze natuurlijke rijkdom; de basis van ons welzijn. We moeten anders omgaan met onze manier van leven, werken, reizen, produceren en consumeren. 

Geef een reactie

Laatste reacties (48)