13

‘Alle jongens prik tegen baarmoederhalskanker’

Medici in VUmc bepleiten dure vaccinatie tegen het humaan papillomavirus

Jongens vanaf twaalf jaar moeten gevaccineerd kunnen worden tegen het humaan papillomavirus dat verantwoordelijk is voor onder meer baarmoederhalskanker en keelkanker. De maatregel zou bij 1 op de 800 jongens kanker kunnen voorkomen.

De prik, die bij meisjes een kankergeval per 200 injecties voorkomt, moet toegediend worden voordat de jongens seksueel actief worden, meldt het AD.

De prik die het seksueel overdraagbaar virus hpv bestrijdt, werkt niet alleen tegen baarmoederhalskanker, maar ook tegen kanker in de keel en erogene zones als de anus en penis. Die laatste twee kankersoorten komen minder vaak voor, maar volgens VUmc vaak genoeg om zo’n prik voor jongens de moeite waard te maken.

Hypodermic needleIn Canada, Verenigde Staten, Australië en Oostenrijk worden jongens al gevaccineerd. De maatregel, die momenteel door de Gezondheidsraad wordt bestudeerd, zou er ook toe leiden dat meer meisjes zich laten inenten dan de zestig procent die dat nu doet. Probleem is wel dat het vaccin prijzig is maar door de vraag te vergroten zou de prijs kunnen dalen, aldus de onderzoeker Hans Berkhof.

cc-foto: Alden Chadwick

Geef een reactie

Laatste reacties (13)