Laatste update 22:01
13

Namen van Surinaamse tot slaaf gemaakten nu online in te zien

Vanaf komende maand zijn alle namen van ooit tot slaaf gemaakte Surinamers online in te zien. Dit schrijft AT5. Tot nu toe konden belangstellende slechts in Suriname zelf terecht. Hier liggen 43 dikke registers waarin tienduizenden namen staan vermeld van mensen die tussen 1830 en 1863, het jaar van afschaffing, tot slaaf zijn gemaakt. Het archief is van onschatbare historische waarde en is mede om die reden gedigitaliseerd. Initiatiefnemers zijn historicus Coen van Galen van de Radboud Universiteit en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo.

Omdat er geld voor nodig was om de operatie te kunnen voltooien, is meerdere keren een inzamelingsctie gehouden. Niet geheel valt de datum waarop de archieven online gaan samen met Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht.

Oud-nieuwslezeres Noraly Beyer dook voor de film Sporen van suiker in de archieven en vond zo enkele voorouders terug. In onderstaande video spreekt ze over Anton de Kom, één van de meest bekende Surinaamse verzetsstrijders.

Wie mee wil helpen nog meer namen toe te voegen aan het online register, kan hier terecht. Tot nu toe gaat het om ongeveer 80.000 namen, van mensen die geen nummers meer zijn, maar met naam, geboortedatum, sterfdatum en zelfs namen van vaders en moeders staan vermeld.

Cc-foto: Matti 451

Geef een reactie

Laatste reacties (13)