105

Alle ogen weer gericht op VVD en PvdA

Crisisoverleg over bed, bad en brood vandaag weer verder … VVD en PvdA lijken nog steeds niet nader tot elkaar gekomen ... Hoeveel overleg is er nog nodig? Nieuw voorstel ligt op tafel

Maandagochtend is het overleg over de bed, bad en brood-kwestie die het kabinet al dagen bezighoudt opnieuw hervat. Al dagen is er geen overeenstemming bereikt over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De druk neemt toe, maar het is niet duidelijk in hoeverre de VVD en de PvdA nader tot elkaar zijn gekomen.

De discussie over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers woedt al sinds vorige week dinsdag. Donderdag zaten VVD en PvdA tot middernacht in het torentje, maar kwamen er niet uit. Ook vrijdag liep het overleg spaak. Toen werd besloten het beraad over het weekend heen te tillen.

De telegraaf meldde dat VVD-fractieleider Zijlstra en PvdA-vicepremier Asscher zondagavond met burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan hebben gesproken, maar wat er uit dat gesprek is gekomen is onbekend. Van der Laan is voorstander van gemeentelijke nachtopvang en ziet niets in opvang in bijvoorbeeld Ter Apel, zoals vorige week werd voorgesteld.

VVD en PvdA zeggen al dagen dat ze eruit willen komen, maar toch blijft het overleg maar duren. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe beide partijen op één lijn kunnen komen. De verschillen zijn pijnlijk groot: de PvdA is er altijd voor geweest opvang te bieden aan de uitgeprocedeerde asielzoekers, de VVD is daar faliekant tegen. Er wordt al dagen druk gespeculeerd over een kabinetscrisis, maar volgens de fractievoorzitters is daar geen sprake van.

Afgelopen dagen werd steeds meer duidelijk dat de discussie tussen VVD en PvdA ook binnen de VVD tot een crisis leidt. Steeds meer VVD’ers keren zich tegen fractieleider Halbe Zijlstra die niet van zijn standpunt wil wijken. VVD-burgemeesters als Van Aartsen (Den Haag), Van Zanen (Utrecht) en De Graaf (Enschede) hebben zich al uitgesproken voor een sobere opvang voor illegalen.

‘We zijn heel rustig aan het nadenken’, zei vicepremier Lodewijk Asscher afgelopen weekend. Hoeveel geduld er nog over is voor dat ‘rustig nadenken’ en tot wat voor akkoord dat uiteindelijk zal leiden, zal vandaag blijken.

Update 20:37
PvdA en VVD bespreken een nieuw voorstel dat een einde moet maken aan het conflict tussen beide overtuigingen in het kabinet. Er zou volgens ingewijden sprake zijn van een groep vluchtelingen die een minimale opvang krijgt terwijl het uitzettingsbeleid ‘efficiënter’ wordt gemaakt. Dat meldt de NOS maandagavond.

Update 23:57
Er is een oplossingsrichting gevonden voor de opvang van ongedocumenteerden maar het akkoord moet in details worden uitgewerkt. En een definitief akkoord kan nog dagen op zich laten wachten. Dat heeft NOS-correspondent Ron Fresen laten weten in het programma Pauw.

Lees ook: ‘BBB splijt VVD

Geef een reactie

Laatste reacties (105)