90

‘Alle partijen moeten vooraf hun voorkeurscoalitie noemen’

Emile Roemer (SP) en Femke Halsema (GroenLinks) doen oproep tot duidelijkheid voor de kiezer

Politieke partijen moeten zich vóór de verkiezingen uitspreken over de coalitie van hun voorkeur. Dit zeggen Emile Roemer (SP) en Femke Halsema (GroenLinks).

Beide partijen willen na 9 juni regeringsverantwoordelijkheid dragen om een rechts kabinet te voorkomen. Halsema zegt in de Volkskrant:

Met name het CDA en de PvdA moeten voorkeuren uitspreken. Ze hoeven niemand uit te sluiten, maar ze moeten aangeven in welke coalitie ze het liefst willen zitten. Dat de PvdA het in 2006 niet goed heeft gedaan, komt mede doordat die partij niet de bereidheid had duidelijkheid over een coalitie te geven. Daarmee werden ze uiteindelijk de bijwagen van het CDA.”

Roemer voegt hier aan toe:

De PvdA zegt nu: kies de minister-president. Maar wat heb je eraan als Cohen straks premier is en VVD- of CDA-beleid gaat uitvoeren? Dat moeten mensen van tevoren weten. In haar programma is de PvdA behoorlijk naar links opgeschoven. Als ze dat willen uitvoeren, kan dat alleen als wij meedoen.”

Het opmerkelijke aan de oproep van Halsema en Roemer is dat hij vooral aan de PvdA gericht lijkt, een partij die er bij monde van lijsttrekker Job Cohen nooit een geheim van heeft gemaakt ook het credo ‘hoe linkser, hoe liever’ te huldigen. De oproep wordt dan ook al in de allereerste reacties bestempeld als verkiezingsretoriek.

Wie zich gisteren trouwens ongevraagd al glashelder uitsprak, is D66-leider Alexander Pechtold. In De Wereld Draait Door zei hij inhakend op een WK-slogan: “Let niet op de grote drie, maar let op paarse Pechtold.” 

CDA en VVD hebben al aangegeven geen partijen te willen uitsluiten en houden ook qua coalitievoorkeur alle lijnen open. Het is dan ook zeer sterk de vraag of Halsema en Roemer van die twee partijen uitsluitsel gaan krijgen voor 9 juni.

Geef een reactie

Laatste reacties (90)