Laatste update 19:35
28

Alle verpleeghuizen dicht voor bezoekers

Alle Nederlandse verpleeghuizen gaan dicht voor bezoekers. Dat heeft minister Hugo de Jonge donderdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. “We hebben deze maatregel niet licht genomen”, verklaarde hij.

Volgens de bewindsman is het besluit ‘in lijn met het advies van het Outbreak Management Team’. Het kabinet hoopt kwetsbare ouderen zo beter te beschermen tegen Covid-19. De Jonge hoopt dat familie en vrienden contact blijven houden met ouderen in verpleeghuizen, bijvoorbeeld door te videobellen. Voor mensen die in de stervensfase zitten, wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen wel bezoek ontvangen.

De persconferentie begon met een toelichting op het vertrek van minister Bruno Bruins. “Ik heb deze man sinds zijn aantreden en sinds de crisis keihard zien werken”, aldus Mark Rutte. Nu is De Jonge de hoofdverantwoordelijke voor de aanpak van de coronacrisis. Ook hij sprak zijn waardering uit voor Bruins.

Afstand houden
Rutte riep de Nederlandse bevolking nogmaals op om gehoor te geven aan alle voorschriften, zoals niezen in de elleboog. Speciale aandacht vroeg de premier voor het advies om anderhalve meter afstand te houden tot andere mensen. Het risico om besmet te raken, neemt daardoor flink af.

Volgens Rutte gaat het nog regelmatig mis, bijvoorbeeld in de supermarkt. Hij vertelde dat de vakkenvullers van de Albert Heijn die hij donderdagochtend bezocht, klaagden dat klanten zich over hen heen buigen om spullen te pakken. “Ze moeten kratjes om zich heen zetten om een beetje afstand te creëren.”

Geef een reactie

Laatste reacties (28)