18

Alle WikiLeaks geheimen gelekt

Alle privégegevens nu op straat

Klokkenluider Wikileaks heeft geen geheimen meer. Door een foutje liggen nu ruim 251.00 ongeredigeerde cables op straat doordat het wachtwoord van de versleutelde archiefbestanden is gepubliceerd. In de archief cables zouden namen van informanten staan. Assange wijst The Guardian als schuldige aan voor de fout. De krant ontkent.

Assange gaf in 2010 het versleutelde bestand met alle cables aan onderzoeksjournalisten David Leigh en Luke Harding van The Guardian. Ook kregen zij het wachtwoord onder toezegging tot strikte geheimhouding. Wikileaks stelt nu dat het wachtwoord in februari is gepubliceerd in Leigh’s boek ‘Wikileaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy’.

The Guardian ontkent schuld. Assange zou destijds hebben aangegeven dat het wachtwoord maar tijdelijk zou werken en dat de server waar het bestand vanaf zou worden gehaald ook maar enkele tijd in de lucht zou zijn geweest.

De Britse krant vindt het merkwaardig dat zij nu de schuld in de schoenen krijgen geschoven. Assange zou op 25 augustus zelf contact hebben gezocht met het ministerie van Buitenlandse Zaken om te vertellen dat het gehele archief elk moment ontsleuteld zou kunnen worden.

Een andere verdachte is voormalig Wikileaks-lid Daniel Domscheit-Berg. Hij vertrok na onenigheid met Assange omdat hij er van beschuldigd werd geheime informatie te hebben vernietigd. Wikileaks beschuldigt hem er nu ook van doelbewust publiekelijk de link te hebben gelegd tussen het gepubliceerde wachtwoord van Leigh en het op internet rondzwevende archief.

Tweakers.net: Ongeredigeerd Wikileaks-archief ontsleuteld na wachtwoordpublicatie

cc-foto: Adam Feuer

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (18)