Laatste update 15:31
20

Alledaags seksisme: pijn bij meisjes minder serieus genomen

Een intrigerend wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Pediatric Psychology maakt duidelijk dat pijngevoelens van jongens serieuzer worden genomen dan bij meisjes. Hoe werd dat ontdekt? De onderzoekers van de universiteiten Yale en Georgia toonden aan 264 mannen en vrouwen van tussen de 18 en 75 jaar een video van een 5-jarig kind dat door een dokter in de vinger geprikt wordt. Aan de hand van het beeld valt niet vast te stellen of het om een jongetje of meisje gaat.

Vervolgens werd de toeschouwers gevraagd of ze op basis van de reactie van het kind wilden inschatten hoeveel pijn het kind leed op een schaal van 0 (geen) tot 100 (hevige pijn). Daarbij kreeg een deel van de proefpersonen dat het kind Samantha heette en het andere deel dat het om Samuel ging.

Wat bleek? Ondervraagden die verteld werden dat ze naar Samuel keken gaven gemiddeld 50,4 punten aan de pijn, ondervraagden die Samantha beoordeelden kwamen niet verder dan 45,9 punten. De onderzoekers stellen dat het verschil verklaard kan worden uit het beeld dat mensen er op nahouden van jongens en meisjes. Als het idee bestaat dat jongens harder zijn voor zichzelf of dat meisjes pijn snel overdrijven dan kom je al snel tot de conclusie van meer pijn bij een jongen die schreeuwt en minder bij een meisje.

Volgens een van de auteurs is het onderzoek van belang bij de evaluatie van vooroordelen in diagnoses. Een vergelijkbaar onderzoek werd eerder uitgevoerd onder vrouwelijke verpleegkundigen. Die namen de pijnbeleving van jongens ook serieuzer dan die van meisjes.

cc-foto: MSteinberger

Geef een reactie

Laatste reacties (20)