Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Alleen rechter oordeelt over onderzoek naar bron journalist'

  •  
08-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP_Plasterkminster_01.jpg
Wetswijziging wordt per direct doorgevoerd
De AIVD mag niet langer op eigen houtje bepalen of ze bronnen van journalisten gaat achterhalen. Alleen de rechter mag in de toekomst beslissen of de AIVD mag overgaan tot een onderzoek. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Plasterk volgt met die beslissing het oordeel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over. Die bepaalde dat de bronnen van twee journalisten van De Telegraaf onterecht waren onderzocht door de AIVD.
In 2006 werden verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos gegijzeld omdat ze weigerden te onthullen wie de AIVD-dossiers over topcrimineel Mink K. aan hen had doorgespeeld. Een rechter maakte na enkele dagen een einde aan die gijzeling.
Plasterk schrijft in zijn brief dat ze zaak achteraf gezien anders had gemoeten. “In de toekomst zullen we het anders gaan doen”, schrijft Plasterk. De wetswijziging wordt per direct ingevoerd.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.