Laatste update 13:36
282

Alleenstaande Armeense moeder uitgezet, kinderen nog in Nederland

Maandag is de alleenstaande moeder van Howick (12) en Lili (11) uitgezet naar Armenië, via Parijs. De Amersfoortse broer en zus zijn echter nog in Nederland. Wanneer zij zullen worden uitgezet is onduidelijk, omdat onbekend is waar zij momenteel verblijven.

De moeder werd dinsdag van haar bed gelicht in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. De kinderen waren op dat moment uit logeren. Volgens Defence for Children is het voor het eerst dat een alleenstaande moeder alleen uitgezet wordt, terwijl haar kinderen nog in Nederland zijn.

Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt: een moeder uitzetten terwijl haar kinderen nog in Nederland zijn.

Afgelopen vrijdag heeft Defence for Children de rechter nog verzocht om de uitzetting tegen te houden. Volgens DfC is meer onderzoek nodig naar de documenten, maar volgens de bestuursrechter is dat argument niet aannemelijk.

De moeder heeft een asielprocedure van negen jaar doorgelopen. De kinderen, die in Rusland zijn geboren, zijn dan ook in Nederland opgegroeid. Volgens het Kinderpardon kunnen kinderen die in Nederland geworteld zijn doordat ze meer dan vijf jaar in Nederland verblijven een beroep doen op het Kinderpardon. Dat werd toch afgewezen, omdat de moeder volgens de IND eerder niet voldoende heeft meegewerkt aan uitzetting. Ze had beroep aangetekend tegen een eerder besluit dat zij zouden worden uitgezet. In afwachting van dat beroep zijn de kinderen en moeder in Nederland gebleven. Volgens het IND zou ze door dat te doen niet voldoen aan het ‘meewerkcriterium’.

Staatssecretaris Dijkhoff kan gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid en uit barmhartigheid toch een verblijfsvergunning geven, om te voorkomen dat de kinderen worden uitgezet naar een land waar ze nog nooit zijn geweest. De staatssecretaris heeft eerder al besloten dat hij geen gebruik van zijn bevoegdheid wil maken.

Update 13.00

Kinderombudsvrouw gruwt van uitzetting
Magrite Kalverboer, de Kinderombudsvrouw, heeft inmiddels gereageerd op de uitzetting. Ze spreekt er schande van dat de alleenstaande moeder zonder kinderen op het vliegtuig is gezet.

Het is gruwelijk dat de moeder vandaag alleen is uitgezet. Een enigszins beschaafd land doet dit niet. Wat is het landsbelang om de moeder vandaag uit te zetten? De kinderen zijn nu de dupe van volwassenen die het niet eens met elkaar zijn: de overheid die vasthoudt aan de regels en de moeder die niet meewerkt.

Kalverboer pleitte in het verleden al voor een ruimere interpretatie van het Kinderpardon. Van de ruim 3000 kinderen die een beroep hebben gedaan op het Kinderpardon is 95 procent afgewezen. In 2016 kreeg zelfs maar één gezin een vergunning op basis van het Kinderpardon.

Geef een reactie

Laatste reacties (282)