12

Alleenstaande ouders fors benadeeld door nieuwe wet

Update: Asscher: Kabinet niet val plan wet aan te passen ... Wet Hervormingen Kindregeling kost alleenstaande met kinderen 242 euro per maand

Alleenstaande ouders die verlaten zijn door hun partner, of van wie de partner in een inrichting of gevangenis zit, verliezen per 1 januari 14 procent van hun inkomen als de nieuwe wet ‘Hervormingen Kindregeling’ doorgaat. Daarvoor waarschuwen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Divosa, de vereniging van managers van sociale diensten. Het zou gaan om duizenden ouders.

Het probleem is dat deze mensen administratief een zogeheten ‘toeslagpartner’ hebben, maar in werkelijkheid zijn verlaten door hun partner of hun geliefde in een inrichting of gevangenis hebben zitten en alleen voor de zorg van hun kind(eren) opdraaien. Zij verliezen daardoor 14 procent van hun besteedbaar inkomen, wat neerkomt op zo’n 242 euro minder per maand, aldus de VNG en Divosa.

Het wetsvoorstel Hervorming Kindregelingen moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. De gemeenten vrezen dat veel bijstandsgerechtigden dieper in de schulden zullen raken door de nieuwe maatregel. VNG voorspelt:

Dit zal ertoe leiden dat het beroep op bijzondere bijstand vanaf 2015 fors groeit.

Update 15.45
Het kabinet is niet van plan de wet aan te zullen passen. Dat heeft minister Lodewijk Asscher vrijdag bekend gemaakt. Het is aan de gemeenten om in dat soort gevallen maatwerken te bieden, aldus de minister. Volgens hem gaat het bovendien niet om grote bedragen en komt het niet zo heel vaak voor.

Volgens het AD moeten vanaf volgend jaar 5000 alleenstaande ouders in de bijstand het voortaan met 15 procent minder inkomen doen. cc-foto: Clemens v. Vogelsang

Geef een reactie

Laatste reacties (12)