Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Allerlaatste persconferentie Obama: 'Trump kan dit werk niet alleen'

  •  
18-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-01-18 om 22.24.31
Barack Obama en Donald Trump hebben ‘constructieve en soms lange’ telefoongesprekken gevoerd in de aanloop naar de presidentswissel, aanstaande vrijdag. Dat heeft Obama woensdagavond gezegd in zijn allerlaatste persconferentie als president van de Verenigde Staten. Hij denkt echter dat Trump zijn adviezen niet aanneemt, aangezien ‘hij de verkiezingen won door tegen mijn beleid in te gaan’.
Volgens Obama is het echter niet ondenkbaar dat Trump wel bijdraait als hij eenmaal zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis en hij geconfronteerd wordt met de ‘complexiteit’ van regeren. Dat zou Trumps ideeën over zaken als Obamacare en de werkgelegenheid nog wel eens drastisch kunnen wijzigen, verwacht de vertrekkend president.
Obama zei dat het belangrijkste advies dat hij aan Trump mee wil geven is om te vertrouwen op de mensen om de president heen. ‘Dit werk is zo ongelooflijk veelomvattend, dat lukt je niet in je eentje.’
Pers Terwijl Trump zelf voortdurend ruziet met de media die hij beschuldigt van “nepnieuws”, en sommige journalisten – waaronder die van CNN – niet te woord wil staan, nam Obama het op voor de journalisten. Hij noemde het van het grootste belang dat de journalisten hun werk kunnen blijven doen, omdat zij een essentieel onderdeel vormen van een functionerende democratie.
‘Wij moeten verantwoording afleggen aan de mensen die ons gekozen hebben. En jullie hebben daar altijd voor gezorgd. Het is niet de bedoeling dat jullie hielenlikkers zijn. Jullie horen sceptisch te zijn.’
Obama stond de pers overigens te woord in de speciale perskamer van het Witte Huis. Een kamer die al decennia wordt gebruikt als de officiële ruimte voor persconferenties. Het overgangsteam van Donald Trump liet deze week weten geen gebruik meer te willen maken van de ruimte. Volgens hen zijn journalisten “de tegenstander” en hebben daarom niets te zoeken in het Witte Huis. De persconferenties van Trump zouden in een andere ruimte nabij het Witte Huis worden gehouden.
Losse eindjes In de laatste dagen van zijn presidentschap drukt Obama nog een aantal zaken door. Zo gaf hij nog een half miljard dollar uit om de nadelige gevolgen van klimaatverandering te bestrijden en verleende hij, geheel volgens traditie van scheidende presidenten, gratie aan gevangenen. Een van hen, klokkenluider Chelsea Manning.
Volgens Obama heeft Manning, die ‘een zware straf achter de rug heeft’, echter geen voorkeursbehandeling gekregen bij het verlenen van gratie. ‘Gezien de omstandigheden was het toepasselijk om ook haar straf te beëindigen’. Obama zei dat de tijd die Manning in de gevangenis heeft gezeten zal dienen als waarschuwing voor toekomstige klokkenluiders. Obama liet weten niet tegen klokkenluiders zelf te zijn, maar dat daar speciale kanalen voor zijn. Daarbij zei Obama ook dat de celstraf die Manning opgelegd kreeg ‘disproportioneel zwaar was ten opzichte van andere klokkenluiders’ en dat ook daarom besloten is dat haar straf erop zit.
Rusland Tussen Donald Trumps en Barack Obama’s benadering van Rusland ligt een wereld van verschil. Terwijl Trump zijn bewondering voor Vladimir Poetin niet onder stoelen of banken steekt, beschuldigt de regering van Obama de Russische president ervan zich te hebben gemengd in de Amerikaanse verkiezingen.
Obama zei dat een vriendschappelijke band tussen Rusland en de VS ‘in het belang van Amerika en de rest van de wereld’ is. Tijdens zijn eigen presidentschap had hij geprobeerd de band tussen de twee landen aan te halen, maar, zo zei Obama, die toenaderingspogingen werden getorpedeerd door de ‘vijandelijke houding’ van Poetin.
Goedkeuring Obama verlaat het Witte Huis met een buitengewoon hoog goedkeuringspercentage van het Amerikaanse volk. Zo’n 60 procent is van mening dat hij zijn termijnen als president uitstekend heeft vervuld. Alleen Bill Clinton (66 procent) en Ronald Reagan (64 procent) scoorden hoger.
Bekijk hieronder de volledige persconferentie. Obama spreekt vanaf 21.45 minuten:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.