Laatste update 12:09
37

Almeerse VVD’er opgepakt voor stelen naaktfoto’s tientallen vrouwen

De Almeerse VVD-politicus Mitchell van der K. is verantwoordelijk voor het inbreken in de computers van tientallen vrouwen, om daar vervolgens op zoek te gaan naar naaktfoto’s. In veel gevallen lukte dat ook. Dat meldt de Telegraaf dinsdag. De Almeerder is gearresteerd en aangeklaagd.

Volgens het cyberteam van de politie dat onderzoek doet naar Van der K. houdt de VVD’er zich al jarenlang bezig met het kraken van wachtwoorden van vrouwen. Hij deed dat onder meer door zichzelf toegang te verschaffen tot de iClouds. De daar aangetroffen foto’s en video’s werden geüpload en soms verspreid. Van der K. heeft bekend dat hij het beeldmateriaal heeft gestolen, maar zegt dat in opdracht te hebben gedaan. Hij ontkent dat hij de beelden zelf heeft verspreid.

Van der K. liep tegen de lamp in het RTL5-programma Online misbruik aangepakt van misdaadverslaggever John van den Heuvel en presentatrice Nicolette Kluijver. Zij confronteerden de VVD’er vrijdag met zijn daden. Onder de slachtoffers van Van der K. is ook vlogger Laura Ponticorfo, die vorig jaar in het nieuws kwam nadat intieme video’s van haar waren gestolen en op het internet waren verspreid. Ook ex-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo was een doelwit van Van der K., evenals een aantal andere bekende Nederlanders.

Een week geleden al trok Van der K. zich acuut terug uit de lokale politiek, hoewel hij na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen recht had op een zetel. Omroep Flevoland meldde toen al dat het was vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar Van der K’s betrokkenheid bij computervredebreuk. Dat had hij voor de Almeerse VVD stilgehouden, maar werd daar een week geleden door zijn fractievoorzitter mee geconfronteerd. Naast zijn werk voor de Almeerse VVD, werkte Van der K. als tekstschrijver, onder meer als hoofdredacteur voor online magazine Manners: ‘de nummer één mannen website met een sterke focus op stijl’. Daar werd hij begin dit jaar op staande voet ontslagen nadat bleek dat hij ook foto’s van vrouwelijke collega’s stal.

Update 12.00 uur:
De VVD heeft Mitchell van der K. met onmiddellijke ingang geroyeerd. Een uitspraak van de rechter eerst afwachten is volgens de partij niet nodig omdat Van der K. al heeft bekend. Volgens de VVD is er sprake van ‘een walgelijke affaire’. Ook neemt de partij het Van der K. kwalijk dat hij niet al eerder openheid van zaken heeft gegeven.

cc-foto: Sharyn Morrow

Geef een reactie

Laatste reacties (37)