Laatste update 16:55
50

Almelo mag van PVV geen feestlampjes branden tijdens Suikerfeest

De gemeente Almelo zal de feestverlichting van de Egbert Gorterbrug op alle erkende feestdagen laten branden, maar niet op de islamitische feestdagen zoal de gemeente eerder wél van plan was. Nadat PVV-leider Geert Wilders via Kamervragen zijn beklag deed over het plan, werd de beslissing maandag aan het eind van de middag teruggedraaid.

De ophef rond het lichtjesbeleid ontstond vorige week. Toen maakte de gemeente Almelo bekend dat ze de tweeduizend ledlampen voortaan op ‘bijzondere dagen’ willen laten branden op de nieuwe brug die twee maanden geleden feestelijk werd geopend. Dagen als Pasen, Pinksteren en sinterklaas bijvoorbeeld, maar ook het Suikerfeest zou daaronder vallen. En dat mag natuurlijk niet, van anti-islampartij PVV. ‘Almelo moet stoppen met islampromotie,’ schreef de partij op de website. Wilders stelde Kamervragen.

Onder de bewoners van de van de Egbert Gorterstraat zelf zijn de meningen over het lichtjesbeleid verdeeld. Zo zegt Richard Graafland (46) tegen het AD: ‘Ik vind geloven echt een privézaak, daar hoeft de gemeente niet aan mee te doen.’ Buurtgenote José Warners (44) heeft een andere opvatting: ‘Als je elkaar een plezier kunt doen door te laten zien dat iedereen er bij hoort, dan is dat toch mooi. En laten we eerlijk zijn, een paar keer per jaar de lichtjes in een andere kleur, daar heeft toch niemand last van.’

Burgemeester en wethouders van Almelo hebben ondertussen een nieuw collegebesluit aangekondigd als gevolg van de stemmingmakerij van de PVV. ‘We zijn ons ervan bewust dat wij als overheid uiterst terughoudend en neutraal moeten zijn met het uiting geven aan religieuze feestdagen,’ aldus verantwoordelijk wethouder Christien van Wijk. Of dat betekent dat de lichtjes ook met Pasen en Pinksteren dan niet zullen branden, is nog de vraag.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)