0

Almere heeft meeste eenoudergezinnen

CBS-cijfers: vooral in Randstad is deelname van vrouwen aan arbeidsmarkt hoog

Almere kent de meeste eenoudergezinnen van Nederland: 11% van alle huishoudens. In Amsterdam gaat het om bijna één op de tien huishoudens. In de hoofdstad is het merendeel van de eenoudergezinnen het gevolg van echtscheiding. In Almere worden het hoge cijfer deels bepaald door ongehuwde Surinamers en Antillianen.

Dit staat in de studie Leven in Nederland 2009, van het CBS en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, die donderdag is gepubliceerd.

Daaruit blijkt ook dat vooral in de Randstad de deelname aan werk door vrouwen hoog is. Recordhouder is Diemen, waar 73% van de vrouwen een baan heeft. Dit is fors boven het landelijk gemiddelde van 59%. Het aandeel werkende vrouwen is het kleinst in de Bible Belt: 40% in Urk, 39% in Hattem. 

Amsterdammers in de bijstand trekken gemiddeld zes jaar van een uitkering. Amsterdam staat daarmee aan de top van de lijst. In Rotterdam krijgen bijstandstrekkers gedurende vijf jaar en vier maanden een uitkering, gevolgd door Utrecht (vijf jaar) en Den Haag (4,5 jaar). Het gemiddelde in Nederland is vier jaar en drie maanden.

In alle gemeenten zitten vrouwen flink langer in de bijstand: gemiddeld vijf jaar en twee maanden. Bij mannen is dit drie jaar en één maand. Ruim één op de drie bijstandsvrouwen is alleenstaande moeder.

Opvallend is dat in de vier grote steden, waar relatief veel allochtonen wonen, het percentage mensen dat leeft van een uitkering (WW, WAO of bijstand) niet groter is dan het landelijk gemiddelde.

Meer bij Het Parool

Geef een reactie

Laatste reacties (0)