11

Almere liegt jarenlang over winkelcentrum

ZEMBLA: Bouw winkelpark Almere Poort veroorzaakt leegstand in Stadshart

Het college van B&W in Almere heeft de gemeenteraad, winkeliers en de eigenaar van het winkelcentrum in het Stadshart jarenlang voorgelogen over plannen voor een groot winkelcentrum in de nieuwe wijk Almere Poort. Daar waren zowel burgemeester Annemarie Jorritsma als voormalig wethouder Adri Duivesteijn bij betrokken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In de nieuwe wijk Almere Poort moet een groot themawinkelcentrum van 30.000 m2 verrijzen. Lokale ondernemers, de eigenaren van het vastgoed in het centrum en de gemeenteraad hebben jarenlang van het college van B en W te horen gekregen dat er alleen winkels op het gebied van sport en vrije tijd zouden komen, zodat er geen leegstand in het bestaande stadshart zou ontstaan.

‘ZEMBLA’ toont aan dat de gemeente in dit dossier jarenlang een dubbele agenda hanteert. Al tijdens de eerste gesprekken tussen de gemeente Almere en projectontwikkelaar TCN, die het winkelcentrum zou bouwen, is duidelijk gemaakt dat alle vormen van retail zijn toegestaan. Dat zegt Rudy Stroink van TCN donderdagavond in de ‘ZEMBLA’ uitzending ‘Luchtkastelen in de polder’.

“We hebben ook duidelijk gemaakt vanaf het begin dat het niet beperkt zou blijven tot sport en vrije tijd. Vanaf 10 jaar, 12 jaar geleden toen we het project begonnen waren. Er moet voor Poort een algemene winkelvoorziening komen en die is als zodanig gepland.

Wethouder Adri Duijvestein heeft al in 2008 een geheim contract gesloten met de projectontwikkelaar van Almere Poort. In dat contract, dat in handen is van ‘ZEMBLA’, staat dat alle soorten winkels zijn toegestaan met uitzondering van een supermarkt.

De gemeente wil niet inhoudelijk reageren omdat er onderzoek wordt gedaan naar het winkelcentrum door oud staatssecretaris Paul de Krom. Dat is opmerkelijk, want het gemeentebestuur laat al in 2011 door onderzoeksbureau Panteia uitzoeken wat de effecten van het nieuwe winkelcentrum op het stadshart zijn. Daaruit blijkt dat de omzet zal dalen en dat er winkeliers failliet zullen gaan. Maar dat rapport wordt door wethouder Duivesteijn tot eind 2012 geheim gehouden.

Projectontwikkelaar TCN is inmiddels failliet en wethouder Duijvestein is weg uit Almere. In het centrum van Almere dreigt de leegstand op te lopen naar 20 procent, als de plannen voor het nieuwe winkelpark doorgaan, blijkt uit weer een ander rapport, van onderzoeksbureau Locatus. Toch gaan die plannen door. “Omdat er 13 miljoen euro wordt verdiend aan de grondverkoop”, zegt Ruud Pet, destijds fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad in ‘ZEMBLA’. “Die 13 miljoen euro hebben wij nodig om grondexploitatie in Almere Poort rond te krijgen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (11)