37

Alpe d’HuZes spin-off besteedde ingezameld geld alleen aan zichzelf

Alpe d'HuZes weer in opspraak ... Miljoenen naar spin-off club die na jaren nog niets heeft bereikt ... Geen geld naar onderzoek, wel naar management

“De stichting Inspire2Live, een spin-off van Alpe d’HuZes, heeft de afgelopen jaren amper geld uitgegeven aan kankeronderzoek. Er ging vooral geld naar management fees en reis- en verblijfskosten.” Dat stelt Nieuwsuur op basis van eigen onderzoek.


Inspire2Live werd in 2010 opgericht door Peter Kapitein en Coen van Veenendaal, de mannen achter de Alpe d’Huzes, een organisatie die geld ophaalt om kanker te bestrijden. Eerder ontstond al commotie over het declaratiegedrag van Van Veenendaal die publiekelijk stelde dat er “niets aan de strijkstok bleef hangen” maar zelf ondertussen tonnen declareerde.

Nieuwsuur zocht uit hoe het zit met Inspire2Live en meldt:

De organisatie Inspire2Live beschikt over 5 miljoen euro. Op dit moment is daarvan 1,6 miljoen uitgegeven. Slechts 200.000 euro is besteed aan wetenschappelijk onderzoek, de overige 1,4 miljoen ging vooral naar management fees (ruim 600.000 euro), reizen en congressen. Inspire2Live claimt dat door inzet van de stichting kanker in 2020 niet meer dodelijk zal zijn. Alpe d’Huzes oprichters Peter Kapitein en Coen van Veenendaal zijn in 2010 gestart met Inspire2live om internationaal geld op te halen voor de beste kankeronderzoekers ter wereld en streeft ernaar dat kanker in 2020 chronisch is.

De oprichters beweerden honderden miljoenen te gaan ophalen om het doel te bereiken maar tot nu toe is er geen euro ingezameld. Wel is vijf miljoen toegezegd door KWF, uit het Alpe d’HuZes-fonds. Nieuwsuur achterhaalde dat Kapitein, die een baan heeft bij De Nederlandsche Bank maar drie dagen per week met behoud van salaris is vrijgesteld om voor Inpsire2Live te werken, vanuit Inspire2Live een opdracht ter waarde van anderhalve ton heeft gegeven aan een club waar hij zelf bestuurslid van was. Ondertussen is van alle extreem ambitieuze plannen nog niets terecht gekomen.

De zwaarste beschuldiging luidt dat het duo getracht heeft tientallen miljoenen euro’s weg te houden bij onderzoeksorganisaties en in plaats daarvan over te hevelen naar Inspire2Live. Het duo ontkent maar dat wordt volgens Nieuwsuur weersproken door diverse bronnen.

Volgens Tom de Geus, bestuurslid van Alpe d’Huzes, is het de oprichters in de bol geslagen. Van Veenendaal zou zichzelf bijvoorbeeld met Gandhi hebben vergeleken.

De reportage van Nieuwsuur is vanwege de ontwikkelingen rond Syrië niet op tv uitgezonden.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)