45

‘Als de vrijheid van het woord bedreigd wordt, moeten we onze stem nog luider laten horen’

Video: kijk en lees de krachtige speech van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hier terug

In steden door heel Nederland werd vanavond gedemonstreerd voor de vrijheid, zo ook in Rotterdam, waar burgemeester Aboutaleb duizenden stadsgenoten toesprak.


Dames en heren,

Gisteren zijn in Parijs twaalf mensen in koelen bloede vermoord. Tien medewerkers van het tijdschrift Charlie Hebdo: vertegenwoordigers van het vrije woord. En twee politieagenten: beschermers van onze democratische rechtsstaat.

Dit is méér dan een persoonlijk drama voor de familie en vrienden van de slachtoffers. Deze afgrijselijke aanslag raakt ons allemáál. Het is een aanval op de vrijheid van meningsuiting, de ruggengraat van onze democratische samenleving.

Ik vraag u om een minuut stilte om de slachtoffers te herdenken en ons medeleven te betuigen aan de nabestaanden.

Dames en heren, Rotterdam, de meest internationale stad van Nederland, neemt vandaag stelling tegen deze laffe moord op journalisten en politiemensen.

Deze aanslag toont aan hoe kwetsbaar een open, democratische samenleving kan zijn. Als de vrijheid van het woord bedreigd wordt, past ons maar één ding: onze stem nog luider laten horen. Daarom zijn we hier bij elkaar!

We zijn hier om de Parijzenaars en de Fransen te laten weten dat we met hen meeleven. Dat we hun angst en woede begrijpen en hun verdriet voelen. Dat we deze laffe daad met kracht veroordelen, net zoals zij.

Tegen Parijzenaars zeggen we daarom: Paris, chers Parisiens, Rotterdam vous envoie un message de soutien: à Rotterdam, nous sommes tous Charlie! (Parijs, parijzenaars, wij leven met u mee! Rotterdam is Charlie Hebdo!)

Het doden van onschuldige mensen, waar ook ter wereld, mag nóóit met gelatenheid worden gadegeslagen.

In Rotterdam investeren we in vrede, in een WIJ-samenleving waarin plek is voor iedereen die de rechtsstaat eerbiedigt. Een WIJ-samenleving waar plek is voor iedereen, ongeacht afkomst, geloof, huidskleur. Een samenleving waar géén plek is voor lieden die geen respect hebben voor een ander.

Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten. Dat we muren gaan optrekken in onze samenleving. Dat mogen we nóóit doen. Nu niet en in de toekomst niet. Daarom roep ik iedereen op om onze tolerante WIJ-samenleving te verdedigen. Om met mij voor te gaan in de strijd.

Niet verdeeld, maar samen.
Niet met wapens, maar met woorden.
Niet met haat, maar met liefde.

Rotterdam is Charlie! Dames en heren, laat Parijs horen en zien dat wij achter hen staan!

Geef een reactie

Laatste reacties (45)