169

‘Als ik er een tegenkom, steek ik ‘m hartstikke dood’

Gescheld, gespuug en bedreigingen op bewonersbijeenkomst over opvang Syrische vluchtelingen

Op een bijeenkomst met bewoners in het Zuid-Hollandse ’s Gravendeel over de opvang van 500 asielzoekers is gedreigd en de wethouder bespuugd door tegenstanders. Ook de extreemrechtse actiegroep Voorpost kwam op de bijeenkomst af.

Vlucht je voor het oorlogsgeweld in Syrië, dreigen boze Nederlanders je alsnog te vermoorden. In een reportage van Radio Rijnmond is te horen hoe een van de aanwezigen op de bijeenkomst in ’s Gravendeel tegenover de verslaggever dreigt in de toekomst een asielzoeker dood te steken. “Want ik heb drie dochters, nou dan weet je het wel”. Overigens zijn niet alle bewoners tegen de komst maar het zijn vooral de tegenstanders die zich fel uiten. Ze zouden worden opgehitst met angstaanjagende verhalen of overlast vrezen. Zo klaagt een vrouw dat asielzoekers in de winkel de doosjes smeerkaas openen.

's-GravendeelAan het einde van de reportage is te horen hoe de plaatselijke wethouder wordt bespuugd terwijl hij een interview geeft. De wethouder werd bij herhaling uitgescholden voor ‘leugenaar’ door de tegenstanders, onder hen bevonden zich ook leden van de Vlaams-Nederlandse extreemrechtse actiegroep Voorpost. Het interview werd uiteindelijk door geschreeuw van de tegenstanders onmogelijk gemaakt.

Begin 90’er jaren werd er ook fel geprotesteerd tegen de opening van het asielzoekerscentrum. Maar twintig jaar later, in 2013, werd er eveneens geprotesteerd tegen de sluiting van het centrum. In ’s Gravendeel worden 500 asielzoekers, voornamelijk afkomstig uit Syrië, opgevangen in stacaravans.

Radio Rijnmond: Bewoners ‘s-Gravendeel bezorgd over asielzoekers

cc-foto: Patrick Rasenberg

Geef een reactie

Laatste reacties (169)