Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als je dit leest vlieg je nooit meer in de Dreamliner

  •  
11-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
429 keer bekeken
  •  
boeing787.jpg
Al Jazeera onthult 'de donkere kant van de Boeing Dreamliner' ... Boeing-personeel schuwt toestel
Onderzoeksjournalisten van Al Jazeera onthullen in een spraakmakende reportage ‘de donkere kant van de Boeing Dreamliner’. Uit gesprekken met werknemers van de Amerikaanse vliegtuigbouwer blijkt het toestel met serieuze veiligheidsproblemen te kampen. Van de 15 werknemers waarmee wordt gesproken zeggen 10 niet te durven vliegen met het toestel, waar ze zelf aan hebben meegebouwd.
De Dreamliner maakte in 2011 zijn eerste commerciële vlucht. Sindsdien wordt het toestel geplaagd met het ene na het andere technische probleem. Na defecten en problemen met de batterijen, moest het toestel zelfs tijdelijk aan de grond gehouden worden. In de documentaire ‘Broken Dreams: The Boeing 787’ onthullen gepensioneerde én huidige werknemers hun zorgen over het toestel.
Een bezorgde werknemer nam contact op met nieuwszender Al Jazeera. Hij vertelt in de uitzending dat slechts tien procent van de mankementen van het toestel bekend zijn bij de reizigers. De rest zou worden ‘doodgezwegen’. De medewerker sprak namens Al Jazeera met een verborgen camera met zijn collega’s in de fabriek. Aan vijftien willekeurige medewerkers vraagt hij of ze ooit met het toestel zouden vliegen. Tien van hen geven onomwonden aan dat nooit te doen. Eén van de medewerkers die de vraag beantwoordt met ‘ja’, verklaart zich door te stellen: “Ik heb dan ook een doodwens.” Weer een andere medewerker legt uit: “We bouwen ze niet om te vliegen maar wel om te verkopen, als je begrijpt wat ik bedoel.”
Voeg daar het document uit 2010 aan toe waar Al Jazeera de hand op wist te leggen, waaruit blijkt dat de vliegtuigbouwer de kwaliteitsstandaarden aanpaste om de leveringstermijn te kunnen respecteren, en de kans dat je nog vrijwillig in het toestel stapt neemt nog meer af.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.