47

‘Als je goede zorg wilt inkopen ga je niet oma op internet veilen’

Gemeenten kopen thuiszorg op online veiling ... Critici vrezen dat het prijsvechten de kwaliteit van zorg aantast

35 Nederlandse gemeenten gebruiken een Marktplaats-achtige veilingwebsite, om thuiszorg zo goedkoop mogelijk in te kunnen kopen. Zowel werkgevers als werknemers hebben kritiek op dit systeem, waarbij de tarieven in sommige gevallen zo laag zijn, dat zorgbedrijven amper nog een cao-loon aan hun medewerkers kunnen betalen. Dat meldt De Volkskrant woensdag.

Gemeenten kunnen de zorg al sinds 2007 openbaar laten aanbesteden. De tarieven voor zorg staan echter onder druk, omdat het Rijk per 1 januari 40 procent wil bezuinigen op de thuiszorg. Gemeenten moeten die bezuinigingsoperatie uitvoeren en de veilingsites bieden daarbij uitkomst. 

Bij een gewone aanbesteding van thuiszorg wordt ook naar de prijs gekeken, maar de online veiling legt nog meer nadruk op felle prijsconcurrentie. Critici vrezen echter dat de zorg zo goedkoop wordt, dat het werk wordt uitgevoerd door zzp’ers en jongeren die voor lage lonen willen te werken.

Zion Jongstra, de directeur van TSN Thuiszorg 

Een bizar systeem. Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt.”

Bestuurder Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV is evenmin te spreken over het systeem:

Als je kwalitatief goede zorg wilt inkopen ga je niet elke oma op internet veilen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman:

Dit is doorgeschoten marktwerking die alleen maar erger wordt door de idiote bezuiniging van dit kabinet op de zorg. Dit laat zien wat je er gebeurt als gemeenten 40 procent moeten bezuinigen op de thuiszorg.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)